Universitatea „1 Decembrie 1918” a primit facturi de șapte ori mai mari

Sursă foto: Facebook - Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Sursă foto: Facebook - Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a primit facturi în cuantum de șapte ori mai mare. 

Facturile uriașe la utilități cu care se confruntă țara noastră continuă să facă ravagii atât în rândul simplilor cetățeni, care se chinuie să le achite, cât și a instituțiilor publice, a căror funcționare este pusă în pericol din cauza sumelor ridicole.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este un astfel de exemplu, care se regăsește chiar în inima orașului nostru. Rectorul universității, Daniel Breaz, a declarat pentru ziarulunirea.ro faptul că, în comparație cu perioada similară a anului trecut, facturile la utilități au crescut amețitor, în special la gaz, unde factura care trebuie achitată este și de 7 ori mai mare.

„Aceste costuri acoperă toate clădirile care intră în proprietatea universității, cum ar fi căminele, biblioteca, cantina, amfiteatrele. Am încercat eficientizarea consumului de gaz și de curent, însă efectele acestor scumpiri au continuat să se resimtă.”, a declarat Daniel Breaz.

Facturile, achitate din bugetul Universității

De asemenea, rectorul universității a precizat și faptul că aceste facturi sunt achitate din bugetul propriu al universității, spre deosebire de școlile și liceele din oraș, a căror facturi sunt acoperite de către primărie.

În acest sens, Daniel Breaz a transmis: „Bugetul care ne-a revenit de la stat este același ca și în 2021, însă facturile sunt de 7 ori mai mari. Asta înseamnă că în loc să utilizăm banii respectivi pentru modernizarea universității, burse pentru studenți din buget propriu sau cercetare, va trebui să îi folosim pentru achitarea facturilor.”

Furnizorii au fost inflexibili în negocieri

Nici furnizorii de utilități nu au fost flexibili în negocierile care s-au purtat pe parcursul a mai multor luni, așa cum notează rectorul universității din Alba Iulia. Ba mai mult, spune acesta, prețurile la gaz au fost mai mult impuse decât negociate, așa cum se reflectă și în facturile pe care instituția le are acum de achitat.

„Aceste costuri mari nu implică doar un simplu disconfort termic. Dacă ar fi să vorbim de exemplu despre o bibliotecă, unde se află lucrări de patrimoniu și este nevoie de o temperatură constantă și un mediu special amenajat pentru acestea, întreruperea acestor condiții ar duce numai la distrugeri greu de recuperat în viitor”, a adăugat Daniel Breaz.

Astfel, creșterea costurilor la utilități cu care universitatea din Alba Iulia se confruntă în prezent afectează în mod direct viețile studenților acesteia, prin prisma cheltuielilor care putea fi îndreptate înspre îmbunătățirea experienței lor educaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel