Universitățile de stat se vor privatiza. Dispar bursele de merit

La nivelul Uniunii Europene se fac presiuni uriaşe pentru privatizarea tuturor universităţilor de stat, a dezvâluit pentru ziarulring.ro, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr.

Facultăţile cu finanţare de la stat ar putea deveni, în scurt timp, o amintire. Astfel, singurii români care vor putea frecventa o formă de învăţământ superior vor fi cei cu bani şi cei care se vor înhăma la credite pentru achitarea costurilor acestor studii.

Profesorul Anton Hadăr avertizează că, la nivelul Uniunii Europene, se fac demersuri serioase pentru impunerea privatizării integrale a universităţilor de stat. "În urmă cu o lună am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate ţările din Uniunea Europeană şi concluzia a fost că se doreşte o privatizare masivă a universităţilor de stat şi doar în cazuri rare să mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite, a declarat pentru sursa citată  Anton Hadăr.

Dispar bursele de merit, apar bursele de nevoi

Potrivit Strategiei pentru învăţământul terţiar a Ministerului Educaţiei, se estimează că, până în 2025, numărul studenţilor din România va scădea cu 40%. Ministerul Educaţiei pregăteşte schimbări importante în sistem, cu investiţii de peste 2.200 de miliarde de euro până în 2020. Una dintre acestea este şi dispariţia burselor de merit şi înlocuirea lor cu burse de nevoi. 

Înainte ca privatizarea să devină obligatorie prin directiva UE, există pericolul ca universităţile de stat să intre în colaps. Reducerea drastică a numărului de studenţi din cauza introducerii măsurilor antifraudă la bacalaureat, precum şi dezinteresul românilor pentru studii superioare au făcut ca facultăţile, în special cele private, să intre deja în faliment, ne spune Anton Hadăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel