Uniunea Europeană-Japonia, ACORD de liber schimb. Semnal pentru Trump

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Uniunea Europeană şi Japonia au finalizat vineri acordul comercial pe care îl negociază din 2013, chiar înainte de reuniunea la nivel înalt a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), pentru a trimite un 'semnal clar' comunităţii internaţionale, în special preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP. 

'Finalizarea negocierilor demonstrează voinţa politică puternică a Japoniei şi a UE de a continua să înalţe drapelul liberului schimb', a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul japonez Shinzo Abe într-un comunicat comun. 

'Uniunea Europeană şi Japonia s-au angajat să facă să funcţioneze economia globală pe baza pieţelor libere, deschise şi corecte (...) valorificând pe deplin valorile noastre, luptând împotriva tentaţiei protecţionismului', au subliniat cei doi oficiali. 

Acest discurs îl vizează pe preşedintele Donald Trump, ale cărui politici protecţioniste şi punerea în cauză a normelor comerciale multilaterale ale OMC îngrijorează partenerii Statelor Unite. 

Bruxellesul şi Tokyo au depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a finaliza acest acord înainte de o reuniune ministerială a OMC prevăzută să se desfăşoare de duminică până miercuri la Buenos Aires. 

De la venirea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) semnat cu 11 ţări din regiunea Asia-Pacific, între care şi Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii. 

[citeste si[

Japonia s-a reorientat apoi către negocieri cu Uniunea Europeană, ajungându-se la o înţelegere cu privire la principalele puncte ale acestui acord, anunţat cu mare fast de Bruxelles în iulie 2017. 

'Este un acord de o importanţă economică enormă', a insistat vineri comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström. 'Este cel mai mare acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată', a mai spus ea. 

UE este cel de-al treilea partener comercial al Japoniei, în timp ce Japonia - cu 127 de milioane de locuitori - este cel de-al şaselea pentru Bătrânul Continent. 

Acordul trebuie acum înaintat statelor membre şi Parlamentului European în vederea intrării sale în vigoare în 2019, a spus Malmström, fără a se referi la eventuala sa ratificare de către parlamentele naţionale. 

Acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în cuantum de 1 miliard de euro, precum şi o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce priveşte reglementarea. El va deschide de asemenea piaţa japoneză, cuprinzând 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esenţiale din UE şi va determina creşterea oportunităţilor de export ale UE într-o serie întreagă de alte sectoare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel