Uniunea Europeană introduce controale suplimentare la graniță

Miniștrii de interne din statele membre ale Uniunii Europene au încheiat vineri, la Luxemburg, un acord care vizează introducerea unui control prealabil asupra călătorilor din țări terțe exceptați de la vize și care intenționează să intre pe teritoriul UE, transmite AFP.

Intitulat ETIAS, acest sistem automatizat este inspirat din formularul ESTA, un dispozitiv în vigoare în Statele Unite, și vizează protejarea mai bună a frontierelor externe ale UE prin reperarea, înaintea plecării lor spre Europa, a indivizilor considerați ca prezentând riscuri.

După acordul convenit vineri de miniștrii de interne europeni, dispozitivul urmează să fie negociat cu Parlamentul European. Comisia Europeană, aflată la originea acestei inițiative, are în vedere ca acest sistem să fie operațional începând din 2020.

ETIAS ne va ajuta să ne îmbunătățim securitatea și să ne protejăm cetățenii, a reacționat într-un comunicat președinția malteză a Consiliului UE.

Cu ajutorul noului instrument, călătorii exceptați de la vize de scurtă ședere în UE (în special cetățenii SUA, Albaniei, Braziliei, Israelului și chiar ai Emiratelor Arabe Unite) vor trebui să obțină o autorizație prealabilă înaintea plecării lor, prin completarea unui formular online.

Candidații vor trebui să achite suma de 5 euro la solicitarea acestei autorizații online. După obținerea autorizației, aceasta va fi valabilă pentru o perioadă de 3 ani, în virtutea acordului convenit vineri de miniștrii de interne europeni, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel