Uniunea Europeană. Daciana Sârbu: Riscă să nu-și îndeplinească obiectivele de mediu

Uniunea Europeană (UE) nu este în grafic cu îndeplinirea obiectivelor de mediu pe care și le-a fixat pentru 2020, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu la Bruxelles.

Principalele cauze pentru această situație sunt, în viziunea sa, irosirea fondurilor europene în proiecte care nu aduc suficiente rezultate, lipsa de coordonare între politicile de mediu și alte măsuri importante, precum cele din domeniul agricol, și informațiile insuficiente, de exemplu în privința impactului unor procese asupra sănătății oamenilor și asupra mediului.

Deși există viziune și ambiție în politicile de mediu, implementarea lor este deficitară. Se înregistrează probleme grave în domenii precum combaterea poluării și îmbunătățirea calității aerului, protejarea capitalului natural și a biodiversității, gestionarea deșeurilor, a subliniat Daciana Sârbu.

"Trebuie să reținem că nu suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor fixate pentru 2020. Viziunea și ambiția sunt frumoase, dar ce valoare au dacă nu le punem în practică?", a arătat deputata europeană, care este vicepreședintă a Comisiei de Mediu.

"Problema nu este lipsa banilor"

"La nivelul UE problema nu este lipsa banilor, ci modul cum sunt cheltuiți. Rapoarte ale Curții Europene de Conturi sugerează că unele investiții nu aduc rezultatele dorite. Ca să fiu directă, s-au irosit bani. În unele cazuri banii există, dar nu au fost folosiți, deci s-au irosit oportunități. Există și exemple de cheltuire cu folos a fondurilor, spre exemplu pentru îmbunătățirea calității apei potabile în unele zone", a punctat europarlamentarul.

În privința coordonării politicilor de mediu cu celelalte politici ale Uniunii, Daciana Sârbu a atras atenția asupra unor contradicții cu Politica Agricolă Comună: "Avem un sistem de producție a alimentelor care folosește intensiv resursele și pune o presiune serioasă asupra capitalului natural, dar în același timp irosim o treime din hrana produsă. Există potențial considerabil de a economisi resurse și de a reduce pagubele asupra mediului, dacă se fac eforturi pentru a adapta Politica Agricolă Comună la prioritățile legate de mediu, cum ar fi protejarea serviciilor oferite de ecosisteme, și în același timp pentru reducerea risipei alimentare."

"Implementarea celui de-al 7-lea Program de Acțiune pentru Mediu ne oferă o imagine mixtă. Sunt semnale încurajatoare legate de unele obiective, cum ar fi economia cu emisii scăzute de carbon, dar în privința altor obiective, precum capitalul natural, progresul a fost extrem de redus. În alte cazuri pur și simplu nu avem suficiente informații pentru a face o evaluare completă", consideră eurodeputata.

[citeste si]

Raportul său va fi votat de Comisia de Mediu a Parlamentului European în februarie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel