Unirea Principatelor Române - evenimentele zilei în București

Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată joi, în Bucureşti, prin mai multe manifestări culturale, cuprinzând o sesiune de comunicări ştiinţifice, vernisaje şi lansări de carte.

*** Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române vor fi pomeniţi la Sfânta Liturghie care va fi oficiată în Catedrala Patriarhală. După Sfânta Liturghie, începând cu ora 10,00, va fi oficiată, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, slujba de Te Deum 'ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ'. De la ora 10,25 va avea loc ceremonia depunerii de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar de la ora 11,00, în Aula 'Teoctist Patriarhul' de la Palatul Patriarhiei, se va desfăşura sesiunea de comunicări ştiinţifice intitulată 'Unirea Principatelor Române, bază a statului român modern', organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română, la ambele evenimente urmând să participe şeful statului. Cu acest prilej vor fi lansate o serie de lucrări apărute la Editura Basilica.

*** Lucrarea 'Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)', semnată de Theodor Aman, va fi prezentată publicului, începând de joi, în Sala Lapidarium de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie, de miercuri până duminică, între orele 9,00 - 17,00, ultimul acces făcându-se la 16,15.

*** La Muzeul Naţional Cotroceni, publicul poate admira, de joi, în Apartamentul Cuza, expoziţia 'România 160. Unirea Principatelor Române'. Expoziţia cuprinde documente inedite şi obiecte valoroase, precum firmanul prin care se recunoştea de către Poarta Otomană unirea administrativă şi legislativă a celor două principate, sabia de paradă dăruită domnitorului Alexandru Ioan Cuza de principele Serbiei, Mihail Obrenovic, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, şi sabia de învestitură oferită lui Cuza de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol, din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. Joi, 24 ianuarie, la Muzeul Naţional Cotroceni copiii cu vârste de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită.

*** La Casa Artelor 'Dinu Lipatti', publicul este aşteptat joi, de la ora 19,00, la evenimentul 'Unirea Principatelor Române', care va debuta cu vizionarea expoziţiei în aer liber 'Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859', istorie în imagini şi text a procesului unirii, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între Moldova şi Ţara Românească. De la aceeaşi oră, în Salonul de muzică al Casei Artelor 'Dinu Lipatti', actorul Emil Boroghină va susţine recitalul 'Treptele Unirii', o coproducţie a Teatrului Nottara şi Teatrului Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova, un spectacol de poezie dedicat desăvârşirii unităţii noastre naţionale. Seara, de la ora 20,30, tot în Salonul de muzică al Casei Lipatti, va avea loc recitalul extraordinar de muzică corală românească susţinut de Corul Regal, dirijat de Andrei Stănculescu, programul reunind creaţii muzicale româneşti, piese corale semnate de Tudor Jarda, Gelu Stratulat, Constantin Romaşcanu, Paul Constantinescu, Vasile Spătărelu, Tudor de Flondor, Ioan Dobrinescu, Alexandru Paşcanu şi Gheorghe Danga.

*** Arcul de Triumf din Bucureşti va fi deschis publicului spre vizitare joi, între orele 10,00 şi 18,00, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic îşi propune să marcheze Mica Unire prin amenajarea în interiorul emblematicului monument a unei expoziţii consacrate celebrării evenimentului istoric ce a avut loc pe 24 Ianuarie 1859, a anunţat AMPT. Expoziţia conţine o serie de tablouri care prezintă portrete ale legendarelor personalităţi ale istoriei noastre (Decebal, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Carol I, Ferdinand, Mihai I) iar aticul monumentului Arcul de Triumf găzduieşte planşele unei veritabile 'lecţii de istorie' în text şi imagini, ce descriu Unirea de la 24 ianuarie pe înţelesul tuturor.

*** Romfilatelia a introdus în circulaţie, de miercuri, o emisiune de mărci poştale dedicată Unirii Principatelor Române. Aceasta este disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/. Ea este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare a fost folosită o coliţă dantelată. XXX Joi, 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei, care l-a ales ca domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel