Unii exportatori de grâu din UE,afectaţi de decizia Arabiei Saudite de a- şi deschide piaţa;exporturile Ucrainei,României şi Bulgariei ar putea creşte

Decizia Arabiei Saudite de a-şi ajusta cerinţele pentru importurile de grâu, deschizând calea pentru grânele de la Marea Neagră, va provoca dificultăţi semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui să caute pieţe alternative, apreciază traderii, transmite Reuters.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudită, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului arab, a anunţat joi că va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru următoarea licitaţie de importuri de grâu. 

De mai mult timp Rusia încearcă să obţină acces la piaţa grâului din Arabia Saudită, ca parte a încercărilor Moscovei de a-şi majora cota de piaţă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în detrimentul UE şi SUA.

Deşi intrarea grâului rusesc în Arabia Saudită se bucură de o atenţie majoră, traderii subliniază că ar putea creşte şi cantităţile de grâu exportate de Ucraina, România sau Bulgaria. Însă succesul grâului de la Marea Neagră pe piaţa saudită depinde de calitatea sa, apreciază traderii. 

Arabia Saudită, Algeria şi Irak sunt trei pieţe majore unde grâul rusesc nu a putut participa la licitaţiile organizate de stat. Dar grâul rusesc este atât de ieftin încât, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pieţele dacă i s-ar permite, a explicat un trader european. 

Traderii se aşteaptă ca grâul rusesc să fie vândut masiv pe piaţa din Arabia Saudită, provocând dificultăţi semnificative actualilor furnizori din UE.

În acest sezon cea mai mare cantitate de grâu achiziţionată de Arabia Saudită a provenit din Germania, astfel încât Berlinul va avea cel mai mult de pierdut, avertizează un trader german. 

Şi Polonia şi statele baltice se vor confrunta cu pierderi, adaugă acesta. 

În sezonul agricol 2018/2019, care a început în iulie 2018, Germania a exportat 673.000 de tone de grâu către Arabia Saudită până la 31 mai 2019. Exporturile totale de grâu german s-au ridicat la 2,2 milioane de tone, arată datele oficiale. 

O alternativă pentru grâul din Germania ar fi exportarea lui în Algeria, apreciază traderii.

Până în 2015, Rusia intenţionează să investească zece de miliarde de dolari în sectorul grânelor, şi vrea să-şi extindă exporturile în ţări ca Algeria şi Arabia Saudită, care sunt cruciale pentru exporturile UE.

"În ziua în care Algeria va prefera grâul din Rusia, soarta Franţei e pecetluită. Până când nu vor putea concura cu calitatea şi preţul grâului de la Marea Neagră, cooperativele franceze se pot consolida cât vor, nu se va schimba nimic", susţine un analist.

Livrările către Algeria reprezintă mai mult de jumătate din exporturile de grâu moale ale Franţei în afara UE, în 2018/19. În prezent, cerinţele stricte de la licitaţiile din Algeria exclud efectiv furnizările de la Marea Neagră.

Luna trecută, s-a înfiinţat Grains Overseas, o alianţă formată de cooperativele franceze care cultivă cereale pentru a concura cu furnizorii de la Marea Neagră. Traderii avertizează că decizia de înfiinţare ar putea să nu fie suficientă pentru ca cel mai mare exportator al UE să piardă piaţa algeriană vitală în faţa concurenţei grâului rusesc.

Înfiinţarea acestei alianţe fără precedent, în care InVivo, Axereal şi NatUp vor combina exporturile de grâu moale şi orz furajer în afara UE, este un răspuns la majorarea semnificativă a livrărilor din Rusia şi Ucraina, apreciază analiştii.

Ascensiunea Rusiei, care a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume, a redus vânzările franceze în ţări importante, cum ar fi Egipt şi Maroc, astfel încât Franţa a devenit mult mai dependentă de Algeria, ale cărei cerinţe la licitaţii exclud efectiv grâul din Rusia.

În sezonul agricol 2018/2019, care s-a încheiat la 30 iunie, Franţa a livrat aproape zece milioane de tone de grâu moale în afara UE, faţă de 12 milioane de tone în anii anteriori.

Exporturile Rusiei au scăzut de la nivelul record înregistrat în 2017/18, dar la 36 de milioane de tone sunt mult peste totalul UE, de 21 milioane de tone.

Grains Overseas are ca obiectiv menţinerea exporturilor masive de grâne franceze în Africa de Nord, evitând pierderile financiare care au afectat tranzacţiile în ultimii ani.

Franţa trebuie să accepte faptul că furnizările de la Marea Neagră sunt deseori mai avantajoase din punctul de vedere al calităţii şi al preţului, a apreciat un trader.

Un alt exportator major de grâne din Franţa, Soufflet, a inaugurat anul trecut o nouă facilitate la un port de pe coasta Atlanticului, pentru a sorta mai eficient grânele, în vederea îndeplinirii standardelor clienţilor din Africa.

Dar unii analişti avertizează că Franţa încă nu conştientizează extinderea furnizărilor de la Marea Neagră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel