Urmărește emisiunea live


Uniforme școlare. Elevii se revoltă: apel la Ministerul Educației

Consiliul Naţional al Elevilor sesizează 'abuzuri' în unităţile de învăţământ preuniversitar din mai multe judeţe privind purtarea uniformei.

'Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în şcoală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma creşte nivelul de siguranţă. Mai mult decât atât, este greşit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective şi factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziţie favorizată în comunitatea şcolară', afirmă reprezentanţii CNE.

Potrivit reprezentanţilor elevilor, printre judeţele unde au fost identificate probleme în acest sens se numără Bacău, Mureş, Sălaj, Suceava, Iaşi, Braşov, Galaţi, Botoşani, Dolj, Tulcea, Vrancea şi Giurgiu.

'În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situaţii în care acesta nu are acces în interiorul şcolii, iar pretextul este creşterea siguranţei în unitatea de învăţământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranţa în afara perimetrului acesteia şi, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educaţie, garantat prin Legea fundamentală a ţării. Aceste uniforme sunt plătite de către părinţi şi ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea 'fondul şcolii', ce contrazice gratuitatea învăţământului de stat, asigurată prin lege. În acelaşi timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenţei pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii şi eticii sistemului educaţional', susţine conducerea CNE.

[citeste si]

Consiliul Naţional al Elevilor solicită tuturor actorilor educaţionali să sesizeze orice abuz şi cere luarea la cunoştinţă a problemei de către unităţile de învăţământ, autorităţile publice locale, cât şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi soluţionarea în cel mai scurt timp posibil, tratând cauza, şi nu efectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel