UNICEF vrea măsuri pentru traumele și relocările forțate ale copiilor din Harkov

Pexels.com
Pexels.com

Luptele proaspete de-a lungul liniei frontului din Ucraina au determinat din nou evacuarea a mii de civili din casele și satele lor din apropierea celei de-a doua cele mai mari orașe ale țării, Harkov, aproape de granița cu Rusia.

Unii dintre aceștia sunt copii cu dizabilități, împreună cu orfani - toți dintre aceștia prezentând semne de traumă extremă.

În regiunea Harkov, cei evacuați se află în tabere pentru persoane nevoiașe și primesc asistență vitală din partea agențiilor ONU, inclusiv a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Pe acest fundal, UN News a discutat cu Munir Mammadzade, Reprezentantul UNICEF în Ucraina, care tocmai a fost în regiune, unde un avans rus a determinat mii de oameni să se îndrepte către principalul oraș în căutare de siguranță relativă.

El a descris situația gravă și asistența necesară pe termen imediat și pe termen lung

„Până acum, aproape 11.000 de persoane au fost evacuate din zonele de linie întâi, în principal în orașul Harkov. Am vizitat centrul umanitar unde cei evacuați de către guvern și voluntari sunt înregistrați și beneficiază de serviciile oferite de UNICEF și alte organizații umanitare”, a zis Munir Mammadzade, pentru publicația menționată.

Copiii se numără printre cei evacuați și necesită sprijin dedicat și specializat

În centrul umanitar, am stabilit un spațiu prietenos pentru copii. Sprijinim în special copiii din familii de plasament, deoarece sunt mai vulnerabili decât alții. Există, de asemenea, copii cu dizabilități și copii care trăiesc cu părinți cu dizabilități. Am vorbit cu câțiva dintre copiii evacuați în centrul pentru persoane interne.

Situația este foarte dificilă. Nevoile imediate sunt abordate datorită răspunsului colectiv al ONU și partenerilor pe teren. Cu toate acestea, există multe provocări care trebuie abordate pe termen mediu și lung.

„Fiecare relocație sau deplasare este o traumă pe viață pentru acești copii. Aceștia au fost deja traumatizați de la escaladarea războiului. Zonele de linie întâi sunt atacate și bombardate în mod regulat, aceștia experimentând deja probleme de sănătate mentală și necesitând sprijin.

Au acces limitat la educație, bazându-se doar pe învățarea online sau la distanță. De exemplu, am vorbit cu un băiat care urmează să împlinească 15 ani. Mi-a spus că se simte bine, totul este în regulă, dar era clar că este foarte stresat și are nevoie de sprijin profesional și psihiatric din cauza traumei pe care a experimentat-o.

Era afectat deoarece urmărea tot timpul videoclipuri pe rețelele de socializare și îmi arăta unele dintre fotografiile de acolo. Dar modul în care reacționa ne-a făcut să concluzionăm că are nevoie de un astfel de sprijin.

Copiii vor avea nevoie de aranjamente imediate și pe termen lung, cum ar fi oportunități de învățare, sprijin pentru creștere și dezvoltare și acces la servicii de sănătate. Deși nevoile imediate sunt abordate, trebuie să ne dăm seama că persoanele relocate și civili s-ar putea să nu poată să se întoarcă acasă.

Comunitățile gazdă vor avea nevoie de soluții pe termen lung, dar pentru umaniști, resursele noastre nu permit intervenții sistematice și pe termen lung. Anticipăm provocări majore pentru peste 100 de copii vulnerabili fără îngrijire parentală care trăiesc cu familii de plasament.

Acum trebuie să fie relocate și să se obișnuiască cu noile aranjamente ale familiilor de plasament fără rețeaua lor de suport.

Există provocări asociate cu serviciile de care copiii depind, inclusiv infrastructura energetică, de apă și de încălzire, care sunt în prezent disfuncționale și ar putea continua să fie așa și în viitor”, a zis Mammadzade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel