UNICEF: Peste 13 milioane de copii nu au fost vaccinați deloc, din cauza pandemiei de COVID-19

Campaniile pentru vaccinarea în masă împotriva rujeolei au fost suspendate din cauza pandemiei în 25 de țări puternic afectate de această boală

În timp ce lumea așteaptă cu disperare un vaccin, pandemia de COVID-19 continuă să se extindă pe întreg mapamondul. Milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei și poliomielitei din cauza întreruperii programelor de vaccinare. Potrivit ultimelor informații, majoritatea țărilor au suspendat campaniile de imunizare în masă împotriva poliomielitei, iar 25 de țări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populației, în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei și altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinați în 2018, mulți dintre ei trăind în țări cu sisteme sanitare deficitare. Având în vedere actualele perturbări, această situație ar putea conduce la epidemii dezastroase în 2020 și mai târziu.

182 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin antirujeolic

„Miza nu a fost niciodată atât de ridicată. Pe măsură ce COVID-19 continuă să se răspândească la nivel global, demersurile noastre pentru furnizarea de vaccinuri vitale copiilor sunt critice", a declarat Robin Nandy, consultant principal și coordonatorul programelor de imunizare în cadrul UNICEF. „Întreruperea activității serviciilor de vaccinare din cauza pandemiei de COVID-19 pune în pericol soarta a milioane de copii".

Se estimează că, între 2010 și 2018, 182 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin antirujeolic, adică o medie anuală de 20,3 milioane de copii, potrivit unei analize a UNICEF. Această situație se datorează faptului că acoperirea globală cu prima doză de vaccin antirujeolic este de doar 86%, mult sub rata de 95% necesară pentru prevenirea epidemiilor de rujeolă.

Creșterea numărului de copii nevaccinați a dus la apariția unor focare alarmante de rujeolă în 2019, inclusiv în țări cu venituri ridicate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Franța.

La nivelul țărilor cu venituri mici, decalajul în ceea ce privește acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmant și înainte de COVID-19. În perioada 2010-2018, Etiopia a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis aproape 10,9 milioane de copii. A fost urmată de Republica Democrată Congo (6,2 milioane), Afganistan (3,8 milioane), Ciad, Madagascar și Uganda, cu aproximativ 2,7 milioane fiecare.

Care este situația în România

În România, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016, s-au înregistrat 19.813 cazuri, din care 64 de decese, marea majoritate fiind în rândul copiilor. În perioada 13.04.2020 – 17.04.2020 au fost raportate 57 de cazuri confirmate în patru județe: Satu Mare, Cluj, Bihor, Timiș.

Pe lângă situația rujeolei, potrivit noilor profiluri regionale elaborate de UNICEF, s-au înregistrat discrepanțe majore în ceea ce privește imunizarea la nivel general. În Africa, a crescut numărul copiilor care nu au beneficiat de vaccinuri în ultimii ani din cauza creșterii natalității și a stagnării programelor de vaccinare. De exemplu, în Africa de Vest și Centrală, rata acoperirii vaccinale a stagnat la 70% în cazul difteriei, tetanosului și a tusei convulsive (DTP3) – fiind cea mai mică din toate regiunile, la 70% în cazul poliomielitei și la 71% în cazul rujeolei. Aceasta a condus la epidemii repetate de rujeolă și poliomielită în țări precum Republica Democrată Congo. Totodată, se estimează că 3,2 milioane de copii din Asia de Sud nu au avut acces la niciun vaccin în 2018. În Africa de Est și de Sud, numărul copiilor nevaccinați a rămas în mare parte neschimbat în ultimul deceniu, mai precis aproape 2 milioane. Toate regiunile se confruntă în prezent și cu epidemii de COVID-19.

UNICEF furnizează vaccinuri esențiale în zonele care se confruntă cu epidemii, acolo unde este posibil acest lucru, pentru imunizarea copiilor și refacerea stocurilor curente. În Republica Democrată Congo, de exemplu, UNICEF sprijină guvernul cu vaccinuri și echipamente de protecție în vederea continuării activității de imunizare în provincia Nord-Kivu unde, de la 1 ianuarie și până în prezent, s-au raportat peste 3.000 de cazuri de rujeolă. Și în Uganda, UNICEF oferă 3.842.000 de doze de vaccin poliomielitic oral bivalent (VPOb) pentru imunizarea a 900.000 de copii cu vârste sub un an. Copiii primesc trei doze de vaccin poliomielitic înaintea împlinirii vârstei de un an.

UNICEF, îndemn pentru guverne și donatori

În timp ce lumea este prinsă în cursa pentru realizarea și testarea unui nou vaccin împotriva COVID-19, UNICEF și partenerii din cadrul Inițiativei împotriva Rujeolei și Rubeolei și Gavi, Alianța pentru Vaccinuri, îndeamnă guvernele și donatorii:

• să susțină programele de vaccinare, garantând totodată siguranța personalului medical și a comunităților;
• să stabilească planuri privind imunizarea fiecărui copil nevaccinat la finalul pandemiei;
• să contribuie la refacerea completă a stocurilor Gavi, având în vedere că alianța va oferi sprijin viitoarelor programe de imunizare;
• să se asigure că, în momentul în care va fi disponibil, vaccinul împotriva COVID-19 va ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el.

„Copiii care nu au acces la vaccinuri nu trebuie să rămână neprotejați împotriva bolilor pe tot parcursul vieții", a afirmat dr. Seth Berkley, director executiv, Gavi, Alianța pentru Vaccinuri. „Printre consecințele pandemiei COVID-19 nu trebuie să se numere și recrudescența la nivel mondial a altor boli fatale, precum rujeola și poliomielita".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel