UNICEF, date alarmante de Ziua Copilului. Crește numărul copiilor care trăiesc în familii sărace

FOTO: Salvați Copiii
FOTO: Salvați Copiii

O analiză recentă realizată de Salvaţi Copiii şi UNICEF arată că, fără măsuri urgente, numărul copiilor care trăiesc în familii sărace, din ţările cu venituri mici şi medii, ar putea să crească cu 15%, ajungând la 672 milioane. 

Consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la creşterea cu 86 de milioane a numărului de copii care vor ajunge să trăiască în sărăcie până la finalul anului 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 15%, conform analizei publicate de Salvaţi Copiii şi UNICEF.

Analiza subliniază faptul că, în lipsa unor măsuri urgente pentru protejarea familiilor faţă de greutăţile financiare provocate de pandemie, numărul total al copiilor care trăiesc sub limita sărăciei, în ţările cu venituri mici şi medii, ar putea ajunge la 672 de milioane până la finalul anului. Aproape două treimi dintre aceştia trăiesc în Africa Subsahariană şi Asia de Sud.

Cea mai semnificativă creștere 



Ţările din Europa şi Asia Centrală ar putea înregistra cea mai semnificativă creştere, de până la 44% în regiune. America Latină şi Caraibe ar putea înregistra o creştere de 22%.

"Pandemia de coronavirus a generat o criză socio-economică fără precedent, care consumă toate resursele familiilor din întreaga lume", a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. "Amploarea şi profunzimea greutăţilor financiare cu care se confruntă familiile ar putea să anuleze progresele realizate de-a lungul anilor pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor şi să îi priveze pe aceştia de serviciile esenţiale. Fără măsuri concertate, familiile care abia se descurcă ar putea fi împinse în sărăcie, iar cele mai sărace familii s-ar putea confrunta cu privaţiuni =nemaiîntâlnite de zeci de ani".

Impactul crizei economice globale este dublu 



Salvaţi Copiii şi UNICEF avertizează că impactul crizei economice globale cauzate de pandemie şi de politicile de combatere este dublu. Pierderea imediată a veniturilor înseamnă că familiile au mai puţine posibilităţi de a-şi asigura nevoile de bază, inclusiv alimente şi apă, de a avea acces la asistenţă medicală sau la educaţie, iar riscul de căsătorii timpurii, violenţă, exploatare şi abuz la care pot fi expuşi copiii creşte. Când apare o contracţie fiscală, pot scădea atât accesul, cât şi calitatea serviciilor de care depind familiile.

Pentru familiile cele mai sărace, lipsa accesului la servicii de asistenţă socială sau măsuri compensatorii le limitează şi mai mult capacitatea de a respecta măsurile de prevenţie şi distanţare fizică, ceea ce sporeşte riscul de expunere la infecţie a acestora.

"Impactul dur al pandemiei de Covid-19, din punct de vedere al sărăciei, îi va lovi cel mai tare pe copii. Copiii sunt extrem de vulnerabili chiar şi la perioade scurte de înfometare şi malnutriţie, acestea putându-i afecta pentru întreaga viaţă. Dacă acţionăm acum, cu fermitate, putem să prevenim şi să limităm pericolul generat de pandemie, cu care se confruntă ţările cele mai sărace şi unii dintre copiii cei mai vulnerabili. Acest raport ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Sărăcia nu este inevitabilă pentru copii!", a spus Inger Ashing, Director General Save the Children International.

Fără acces la forme de protecție socială 


Înainte de pandemie, la nivel global, două treimi dintre copii nu aveau acces la nicio formă de protecţie socială, iar familiile nu puteau să facă faţă şocurilor de natură financiară, perpetuând astfel cercul vicios al sărăciei intergeneraţionale. Numai 16% din copiii din Africa beneficiază de protecţie socială.

Sute de milioane de copii suferă de sărăcie multidimensională - asta înseamnă că nu au acces la servicii de sănătate, educaţie, alimentaţie corespunzătoare sau o locuinţă adecvată - ceea ce reflectă, de cele mai multe ori, investiţiile inechitabile pe care guvernele le fac pentru serviciile sociale.

Pentru copiii care trăiesc în ţări deja afectate de conflicte şi violenţă, impactul acestei crize va spori şi mai mult riscul de instabilitate şi de sărăcie în familie. Regiunea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord, unde trăiesc cei mai mulţi copii în dificultate din cauza conflictelor, are cea mai ridicată rată a şomajului în rândul tinerilor, în vreme ce aproape jumătate din copiii din regiune trăiesc în sărăcie multidimensională.

Măsuri pentru a diminua impactul COVID-19



Pentru a aborda şi diminua impactul COVID-19 asupra copiilor din gospodăriile sărace, Salvaţi Copiii şi UNICEF solicită o extindere rapidă şi pe scară largă a sistemelor şi programelor de protecţie socială, inclusiv transferuri de numerar, hrană la şcoală şi prestaţii pentru copii - acestea fiind investiţii esenţiale care răspund nevoilor financiare imediate şi asigură ţărilor baza necesară pregătirii pentru viitoarele şocuri.

Guvernele trebuie să investească şi în alte forme de protecţie socială, politici fiscale, intervenţii privind ocuparea forţei de muncă, precum şi intervenţii pe piaţa muncii, menite să sprijine familiile. Aici se include şi extinderea accesului universal la asistenţă de sănătate şi alte servicii de calitate, precum şi investiţii în politici favorabile familiilor, cum ar fi concediul plătit şi asigurarea îngrijirii copilului.

De la începutul pandemiei de COVID-19, multe ţări şi-au extins deja programele de protecţie socială. De exemplu:



* În Indonezia, programul Kartu Sembako, care asigură asistenţă lunară în numerar pentru nevoile de consum de bază ale unei familii, s-a extins până la 20 de milioane de persoane. Asistenţa lunară în numerar pentru familii a crescut de la 150.000 Rupii la 200.000 Rupii.

* În Mongolia, guvernul, în cadrul Programului financiar pentru copii, a crescut alocaţia lunară de cinci ori, de la 20.000 tugrik (moneda mongolă) pe lună la 100.000 tugrik, pentru o perioadă de 6 luni.

* În Argentina, Programul universal de alocaţii pentru copii a asigurat o creştere de 3.100 de pesos argentinieni (47 dolari SUA) pentru beneficiarii actuali.

* Iar în Africa de Sud, o serie de scheme de protecţie socială, inclusiv Grantul de sprijin pentru copii, de care beneficiază 12,8 milioane de copii, au fost şi ele suplimentate.

* În Georgia, Programul de asistenţă socială orientată va fi suplimentat temporar pentru a sprijini un plus de 70.000 de familii; de asemenea, va asigura suplimentar 100 de lari georgieni pe lună (31 dolari SUA) pentru 21.000 de familii cu trei sau mai mulţi copii, pe o perioadă de 6 luni.

* În Armenia, familiile eligibile înscrise în programul de prestaţii pentru familii vor primi un spor de 50% din prestaţia respectivă.

* În Columbia, guvernul a creat Programul de solidaritate a veniturilor, pentru a asigura transferul de numerar către familiile care nu beneficiază de niciunul dintre programele guvernamentale naţionale. Începând cu 21 mai, peste 2 milioane de familii vulnerabile au beneficiat de un transfer de 320.000 de pesos (echivalentul a 81 de dolari SUA) în două tranşe egale, pentru martie şi mai.

* În Peru, guvernul acordă bonusuri de solidaritate gospodăriilor rurale, lucrătorilor independenţi şi familiilor vulnerabile, precum şi o obligaţiune universală nouă pentru 6,8 milioane de gospodării. Trebuie să se acorde o atenţie specială celor care locuiesc în zone îndepărtate, populaţiilor indigene şi migranţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel