Ungaria vrea să securizeze Balcanii de Vest. Szijjártó: Susținem cu toată forța

Ungaria și-a făcut un obiectiv din a securiza zona Balcanilor de Vest și de a facilita integrarea țărilor din această zonă în Uniunea Europeană. Ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, s-a întâlnit cu omologul său din Macedonia de Nord, Buiar Osmani.

Balcanii de Vest reprezintă pentru Ungaria o zonă cu relevanţă deosebită, iar stabilizarea, securitatea şi dezvoltarea ei reprezintă un interes şi din punctul de vedere al securităţii şi strategiei naţionale - a spus Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, după întrevederea avută joi, la Budapesta, cu omologul său Buiar Osmani, ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord.

Ministrul de externe ungar a evidenţiat cu ocazia conferinţei de presă comune că tot ceea ce se întâmplă în Balcanii de Vest, are un efect imediat asupra economiei şi securităţii Ungariei.

Din acest motiv, Ungaria susţine cu toate forţa şi capacitatea sa procesele de integrare europene şi euroatlantice ale ţărilor Balcanilor de Vest – a adăugat Péter Szijjártó, exprimându-şi totodată regretul pentru faptul că aderarea zonei la Uniunea Europeană avansează încet. El a reamintit că Albania, Muntenegru şi Macedonia de Nord au fost deja admişi în NATO, în timp ce UE a avut o “eficienţă zero” în privinţa integrării acestor state.

Uniunea Europeană trebuie să accelereze integrarea Balcanilor de Vest

Ungaria susţine cu fermitate la Bruxelles – a completat ministrul – nevoia ca Uniunea Europeană să accelereze în sfârşit integrarea zonei Balcanilor de Vest în UE. În opinia sa acest lucru ar fi important nu numai din perspectiva Ungariei, dar şi a Uniunii, deoarece, dacă procesul de integrare nu va accelera, va fi “altcineva” care va îndeplini această misiune în zonă. Ar fi timpul ca UE să treacă la fapte “în loc să se lamenteze” – a declarat Péter Szijjártó.

El a precizat: împreună cu omologul său au semnat acorduri despre învăţământul superior, pregătirea comună a diplomaţilor, precum şi despre linia de credit deschisă de banca ungară Eximbank, în valoare de 115 milioane euro, în vederea finanţării cooperării între firmele ungare şi nord-macedonene.

Şi-a exprimat de asemenea speranţa în rezolvarea cât mai rapidă a conflictului între Bulgaria şi Macedonia de Nord (în domeniul interpretării istoriei şi în cel lingvistic), cu care se justifică “formal” împiedicarea negocierilor despre aderare. Ministrul a relevat importanţa cooperării în domeniul securităţii şi în privinţa migraţiei ilegale. A reamintit: la graniţa de sud a Macedoniei de Nord îşi efectuează serviciul 30 de poliţişti unguri, acest sprijin din partea Ungariei a fost prelungit acum până în 2022.

Buiar Osmani i-a mulţumit lui Péter Szijjártó 

Ministrul de externe a Republicii Macedonia de Nord a precizat: ţara sa nu s-a gândit niciodată la o alternativă a integrării în Uniunea Europeană şi vor face totul pentru a realiza această integrare. Buiar Osmani şi-a exprimat regretul pentru faptul că ţara vecină, Bulgaria nu sprijină aderarea lor la Uniune. Totodată el păstrează speranţa – a adăugat -, că se vor crea condiţiile pentru ca Macedonia de Nord să poată începe negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană.

Ministrul a mulţumit în special pentru serviciul prestat de poliţiştii unguri la graniţa sudică a Macedoniei de Nord. El a evocat: Ungaria a ajutat mult, chiar şi în starea de pandemie, prin acordarea de sprijin umanitar. Buiar Osmani a declarat de asemenea că vor face totul şi pentru dezvoltarea relaţiilor economice între cele două ţări, potrivit Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel