Ungaria, OFENSATĂ de promulgarea Legii Trianon de către Iohannis

Ungaria se arată ofensată de faptul că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Ungaria a reacționat dur față de faptul că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon (vezi AICI).

Legea are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat. În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic (mai multe detalii, AICI).

Reacție dură a Budapestei

Este uimitor şi profund ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, agenţiei ungare de presă MTI. În comunicat, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale semnalează că, potrivit legii promulgate miercuri în România, marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru întreaga naţiune maghiară.

Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care “să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său”, a scris Árpád János Potápi.

Să obligi membrii unei comunităţi naţionale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie, nu numai că nu se încadrează în principiile UE, ci reprezintă şi o “mare lipsă de respect” faţă de membrii comunităţii, a subliniat secretarul de stat. Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării, a adăugat politicianul.

Potrivit legii promulgate miercuri, în fiecare an, la data de 4 iunie, vor fi organizate evenimente care promovează semnificaţia momentului istoric şi pentru care autorităţile de stat şi locale pot oferi sprijin logistic sau bugetar. Mass-media din serviciul public românesc trebuie să reflecte în emisiunile sale despre evenimentele ştiinţifice, educaţionale şi culturale care conştientizează importanţa Tratatului de la Trianon. Guvernul şi autorităţile locale trebuie să asigure ca, în data de 4 iunie, drapelul naţional al României să fie arborat în spaţiile publice, potrivit Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel