Ungaria pledează pentru accelerarea aderării Serbiei la UE

Ungaria pledează pentru accelerarea aderării Serbiei la UE/ FOTO: Agerpres
Ungaria pledează pentru accelerarea aderării Serbiei la UE/ FOTO: Agerpres

Aderarea Serbiei la Uniunea Europeană întârzie de multă vreme şi blocul comunitar "face o greşeală fatală" încetinind integrarea acestei ţări, a afirmat vineri la Belgrad ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.

"Uniunea Europeană are nevoie de extindere în actualele circumstanţe", a subliniat şeful diplomaţiei ungare după convorbiri cu ministrul sârb al integrării europene, Jadranka Joksimovic.

UE trebuie să ia măsuri pentru creşterea securităţii europene, a explicat Szijjarto. "Ne confruntăm cu provocări de securitate care au generat cea mai importantă criză de securitate din Europa din ultimele decenii. Dacă UE vrea să-şi întărească securitatea, trebuie să se extindă; iar direcţia acestei extinderi este clar către Balcanii de vest", a punctat ministrul de externe ungar.

Potrivit acestuia, ţările din regiunea Balcanilor de vest sunt conştiente că instabilitatea din zonă poate crea probleme grave.

"Stabilitatea, calmul şi dezvoltarea echilibrată a acestei regiuni reprezintă un interes naţional pentru noi şi este de asemenea clar că Serbia este adevărata forţă stabilizatoare din Balcanii de vest", a spus Szijjarto, insistând că integrarea europeană a Serbiei şi aderarea ei la UE pot contribui la stabilizarea întregii regiuni.

Ministrul ungar a îndemnat UE să accelereze negocierile de aderare ale Serbiei, apreciind că ar trebui deschise opt noi capitole de negociere înainte de încheierea preşedinţiei semestriale cehe, astfel încât să fie deschise 30 din cele 35 de capitole şi să se poată "face progrese reale".

Dacă negocierile de aderare ale Serbiei continuă în acelaşi ritm lent de acum "din cauza Bruxellesului", procedura aderării se va prelungi cu câţiva ani "şi acest lucru nu este în interesul nimănui", a atras atenţia ministrul ungar de externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel