Ungaria, între aparență și dependență în relația cu Rusia. România, rol-cheie în diversificare

Ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a declarat că România are un rol important pentru a slăbi dependența Ungariei de Rusia.

Într-un interviu pentru România Liberă, Botond Zakony a fost întrebat dacă e profitabil că Ungaria a rămas unul dintre prietenii de bază ai Rusiei, după anexarea Crimeei. Ambasadorul Ungariei în România susține că "Nu e chiar așa. În România se folosesc tot felul de sintagme de genul, "Ungaria, calul troian al UE" sau „Viktor Orban, prietenul lui Putin", dar nu este deloc așa. Spre exemplu, comerțul dintre Ungaria și Rusia a scăzut în ultimul an, în vreme ce al României cu Rusia a crescut. Ungaria s-a alăturat de la bun început regimului de sancțiuni și rămâne consecventă deciziilor comune europene, chiar și în pofida pierderilor sale semnificative". Cât despre vizita lui Vladimir Putin, spune că "a fost o vizită programată cu mult timp înainte".

Totodată, Botond Zakony, întrebat dacă Ungaria este deranjată că a devenit un aliat al Rusiei în UE, spune că "Nu e vorba despre asta, dar, spre deosebire de România, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia sunt dependente de gazul rusesc. Pentru Ungaria este de interes strategic să aibă un dialog permanent cu Rusia. De aceea, pentru diversificare, ar fi foarte important pentru noi să avem un interconector de gaz cu România. Avem deja interconectori cu Slovacia, cu Austria, cu Slovenia, foarte curând vom avea cu Croația și Serbia".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel