EXCLUSIV  Unde sunt vinovații pentru moartea Florentinei Prisăcaru. Cancer la 25 ani - lecție cu coada în mână: Despre Guvern și medici - video

Florentina Prisăcaru
Florentina Prisăcaru

De câte ori n-am auzit români încrâncenați blamând sistemul de sănătăte? De câte ori nu i-ați auzit învinovățind Guvernul pentru cum arată Sănătatea României?

Românii care au făcut din înjurat un sport național aruncă lături în medici, în Guvern, în Ministerul Sănătății, în tot ce prind. Că e ușor să facem asta fără să știm realitatea. Nu-s mulți români din categoria asta, dar sunt al naibii de vocali. Când porți ochelari de cal, doar tu ai dreptate, indiferent cum stă realitatea.

Haideți să luăm un exemplu. Orice boală se vindecă mai ușor sau mai greu, dar se vindecă. Ai șanse mari să trăiești cam orice te-ar lovi. Dar când ai cancer, formă rară, la 25 de ani, șansele tale sunt mici, dar există speranță. Cancer nu înseamnă condamnare la moarte! Ce faci prima oară când afli că ai cancer? Urli, plângi, dai cu pumnii în pereți, cauți vinovați. Înjuri că te-ai născut în România.

Dar nu și dacă ai fost Florentina Prisăcaru.

Florentina Prisăcaru avea doar 25 de ani. La 25 ani, viața ar trebui să aibă alte planuri cu tine, dar te ia de nu te vezi și te pune să te bați cu cea mai urâtă boală din lume. Habar n-am de ce, mai ales când ai făcut totul ca la carte în viață.

Fusese diagnosticată cu o formă rară de cancer, sarcom cu celule clare de părți moi. Greu de explicat diagnosticul, greu de înțeles. Spera să se vindece. Avea șanse. Niciun om care suferă de cancer nu este condamnat la moarte! După îndelungi căutări și vizite la medici din Franța și Austria, Florentina descoperise un tratament experimental în Statele Unite, California. Pentru a urma acest tratament de lungă durată, tânăra avea nevoie de o sumă enormă de bani, aproximativ 500.000 de dolari.

Pe ea se pare că nici banii n-ar fi putut să o mai salveze de la un punct încolo. Acum s-a dus, vorbele sunt aproape degeaba.

Dar Florentina Prisăcaru ne-a dat o lecție nouă, celor care blamăm sistemul de sănătate din România.

Așa cum era, cu moartea la ușă, dar sperând din tot sufletul că se va găsi vindecare și pentru ea, a căutat răspunsuri. Nu vinovați! Răspunsuri! Ce om face asta când este într-o situație atât de disperată? Nu, nu s-a luat de gât cu Guvernul, nu a scris m#ie România. Nu.

"Mă credeți dacă vă zic că nu doar cei care s-au tot perindat pe la cârmele Instituțiilor Statului sunt de vină? Hmmmm... Și dacă merg mai departe în afirmațiile mele și vă spun că nici măcar nu este vorba despre cine este de vină și cine nu pentru că pur și simplu nu există vinovați? Doar să ne luăm de istoria de sute de ani, eventual :)) Și am fi în stare!", spunea Florentina Prisăcaru.

Tratamentul pentru cancer costă. Și costă mult. Florentina Prisăcaru realizase un interviu despre care a zis așa: "Poate nu vom mai fi atât de încrâncenați după acest material. Poate vom înțelege că nu Guvernul este vinovat sau că medicii sunt vinovați pentru că tratamentele sunt scumpe. Chiar nu este despre asta vorba". Până la urmă, nu ne comparăm cu Franța. Totuși... suntem de abia de 30 ani ieșiți din comunism.

Dr. Quon, expert hematologie, i-a spus Florentinei: "Să aduci un medicament nou pe piață consumă o grămadă de energie. Vorbim de oameni care lucrează la idei. (...)Sunt multe faze de testare a medicamentelor cu scopul de demonstra eficacitatea tratamentului. Să treci prin toate aceste etape înseamnă extraordinar de multă muncă și cheltuieli uriașe. Pacienții plătesc ceea ce numim inovație. Medicii nu au control asupra prețurilor medicamentelor de pe piață. Tratamentele sunt scumpe pentru că așa stabilesc companiile care își investesc banii pentru a produce medicamentele". Deci nu-s de vină nici medicii, nici Guvernele.

Chiar Florentina spunea că dacă prețurile tratamentelor sunt mari nu înseamnă că trebuie să fie supărată nici pe medici, nici pe Guvern. Un om atât de lucid care înțelegea mai mult decât înțeleg mulți.

"Lucrurile sunt așa cum sunt. Ne vedem data viitoare!", spunea ea în primăvara acestui an. Doar că pentru Florentina data viitoare nu a mai însemnat așa mult.

Trebuie să mai știți că Florentina era un om foarte iubit și curajos cât cuprinde.

Nu a așteptat să-și arată fața oribilă radioterapia. Avea un păr, lung, frumos, deschis la culoare. Pe 10 iunie 2019, s-a dus să se tundă. Până și asta a făcut-o cu zâmbetul pe buze. Era frumoasă și așa. Avea un zâmbet fermecător și purta ruj roșu.

"De când cu boala am învățat că adaptarea și acceptarea sunt două chestiuni esențiale de care e indicat să ții cont, mai ales atunci când treci prin situații cameleonice, total neanticipate", spunea Florentina.

(w670)

Prietena ei, Bianca Ștefan, după ce Florentina s-a stins, a scris un mesaj: "Flori, prin optimismul ei, prin zambetul ei, prin puterea ei, ne-a facut si pe noi sa credem ca va veni ziua in care ne va spune ca totul este sub control, pentru ca vindecarea nu avea sa vina niciodata, din cauza cancerului rar intalnit, dar a venit ziua in care Dumnezeu a hotarat ca locul ei este mai bine printre ingeri. Ne spunea ca si-ar dori sa locuiasca la Cluj, sa inceapa o noua viata acolo, iar la Cluj viata ei a luat sfarsit. De ce scriu lucrurile astea aici? Pentru ca asta i-ar fi placut si ei... O lectie de viata pentru noi toti".

Și sunt sigură că Florentinei i-ar mai fi plăcut ceva: să nu mai fim încrâncenați, să nu mai găsim vinovați în toți și-n toate fără să vedem ce putem face noi pentru a schimba ceva în țară și să donăm pentru oamenii bolnavi.

PS: Nu înțeleg unde e Dumnezeu în toată povestea asta. Și unde sunt vinovații? Dacă am ști și cine sunt, desigur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel