Unde a plecat Ion Cristoiu: Exercițiul a fost o reușită

Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Ion Cristoiu a văzut „Moldova de Sus cu ochiul unui turist străin”.

„Călătoria mea în Moldova de Sus a ajuns în penultima zi. Am căutat să văd locurile la care am poposit cu ochiul unui turist străin, atras doar de ceea ce este interesant. Exercițiul a fost o reușită. Mi-am dat seama că avem ce oferi străinilor ca secvențe de neuitat și ca povești de spus și altora la întoarcerea acasă.

Cînd vine vorba de cum oferim această bogăție lucrurile se schimbă. Turistului străin – știu asta din experiența mea de călător peste hotare interesat de realități culturale și istorice - trebuie să-i dai mură-n gură și mai ales trebuie să-i dai amănunte care să-l surprindă. Acestei condiții însemnate a atragerii turiștilor străini noi îi răspundem prost. Poate și pentru că mânăstirile sînt în plină activitate, inclusiv de primire de pelerini, locurile interesante, cele care contează, din complexitatea unui obiectiv, nu sînt marcate, astfel încît turistul străin să meargă la fix. Nu există ghiduri turistice ale unui obiectiv. Se vînd, într-adevăr, broșuri cu istoricul și descrierea obiectivului, dar turistul trebuie să descopere el, pe cont propriu, la capătul unei rătăciri complicate, locurile despre care se vorbește în text.

Se pare că noi n-am învățat încă deosebirea dintre textul academic și ghidul turistic”, a scris Ion Cristoiu pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel