UNCJR: Guvernul pune în pericol protecţia copiilor, bătrânilor şi a persoanelor cu handicap

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Sumele alocate de Guvernul României pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a căminelor pentru persoane vârstnice sunt insuficiente şi vor duce la colapsul acestui sistem în primele 3-5 luni ale anului, transmite UNCJR.

"Deşi în luna decembrie 2019, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România au solicitat, la dezbaterile pe proiectul de buget, suportarea de către Guvernul României a 90% din cheltuielile Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, urmând ca diferenţa să fie alocată de Consiliile Judeţene, odată cu repartizarea bugetelor, consiliile judeţene au constatat cu stupoare că sumele alocate de Guvern sunt insuficiente şi vor duce la intrarea în colaps a acestui sistem în care sunt protejaţi copiii orfani, bătrânii sau persoanele cu handicap.

Din păcate, banii alocaţi la acest capitol de către Guvernul României asigură funcţionarea, la nivel minim, a instituţiilor între 3-5 luni, iar prima rectificare bugetară care ar putea remedia această situaţie nu va fi mai devreme de vara anului 2020.

Întrebarea legitimă a preşedinţilor de consilii judeţene din România este ce vom face pentru copiii şi persoanele cu dizabilităţi pe care îi avem în grijă sau cu asistenţii maternali care îi ocrotesc pe copii", se arată în comunicatul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

"Guvernul României a dorit să saboteze activitatea consiliilor judeţene"



"Cel mai probabil, Guvernul României a dorit să saboteze activitatea consiliilor judeţene care, în acest moment, vor fi nevoite să redistribuie banii alocaţi pentru dezvoltarea judeţului, respectiv investiţii în infrastructură, sănătate etc către zona de protecţie socială. Iată, aşadar, că după ce a refuzat să mărească alocaţia copiilor, după promulgarea legii de către Preşedintele României, Guvernul arată, încă o dată, că nu este preocupat nici de sistemul de protecţie socială din România prin decizia de a nu aloca banii necesari ocrotirii copiilor din centrele sociale care, în acest fel, vor intra în colaps.

Pe de altă parte nu este de ignorat nici faptul că, deşi la negocieri şi-a luat angajamentul să respecte proporţia 90% finanţare guvernamentală, 10% finanţare de la consiliile judeţene, Guvernul României nu şi-a respectat acest angajament.

Pe această cale, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) solicită Guvernului României să aloce sumele necesare funcţionării sistemului de protecţie socială din Fondul de Rezervă al Guvernului, singura soluţie legală prin care acest sistem nu va intra în colaps, iar copiii din centrele de protecţie şi persoanele cu handicap nu vor avea de suferit", potrivit UNCJR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel