Un ziar chinez susţine că Marea Britanie trebuie să accepte responsabilitatea pentru morţii din camion

Marea Britanie şi alte state europene trebuie să accepte o anumită responsabilitate pentru moartea a 39 de persoane, despre care se crede că sunt cetăţeni chinezi, descoperite decedate într-un camion frigorific lângă Londra, scrie vineri ziarul chinez Global Times controlat de stat şi citat de agenţia Reuters. 

Paramedicii şi poliţia au descoperit cadavrele a 31 de bărbaţi şi opt femei miercuri în zona industrială din Grays în Essex, la aproximativ 30 km est de capitala britanică. Ani de zile, imigranţii ilegali s-au ascuns în camioane în timp ce încercau să ajungă în Marea Britanie, adesea din Europa continentală. În 2000, 58 de chinezi au fost găsiţi morţi într-un camion care transporta roşii în portul Dover. Momentan este imposibil să se spună cât de multă responsabilitate ar trebui să o poarte persoanele decedate pentru tragedie, scrie ziarul chinez de largă circulaţie într-un editorial.

'Dar un dezastru umanitar atât de grav a avut loc sub ochii britanicilor şi ai europenilor', adaugă ziarul. 'Este clar că Marea Britanie şi ţările europene relevante nu şi-au îndeplinit responsabilitatea de a-i proteja pe aceşti oameni de o astfel de moarte', consideră publicaţia chineză. Chiar dacă se va dovedi că au fost introduşi ilegal în ţară, moartea victimelor nu a fost din vina lor, adaugă Global Times, care este publicat de ziarul oficial al Partidului Comunist din China, aflat la putere, People's Daily. 'Sperăm că Marea Britanie şi ţările europene îşi vor pune în practică diferitele angajamente faţă de drepturile omului şi vor face eforturile necesare pentru ca cetăţenii chinezi să fie feriţi de abuzuri şi moarte bruscă', mai scrie ziarul.

Marea Britanie pare să nu fi învăţat lecţia din incidentul de la Dover în urmă cu două decenii, notează ziarul chinez. 'Vă puteţi imagina ce măsuri riguroase ar fi luat ţările europene dacă zeci de europeni ar fi pierit în număr mare', scrie ziarul. 'Britanicii şi europenii s-ar putea întreba de ce nu au putut evita o tragedie similară (...). Au luat oare toate măsurile serioase de a îndrepta lucrurile la care s-ar fi putut gândi?', mai adaugă ziarul. China nu a confirmat oficial că victimele sunt cetăţeni ai săi. Vineri, ambasada chineză de la Londra a anunţat că a trimis o echipă în Essex care s-a întâlnit cu poliţia. 'Poliţia britanică a declarat că verifică identitatea persoanelor decedate şi în prezent nu poate fi sigură că sunt cetăţeni chinezi', a afirmat ambasada, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel