Un sirop de tuse pentru copii, retras de pe piață în mai multe țări. OMS ar putea extinde avertizarea privind toxicitatea medicamentului

FOTO: Freepik @atlascompany
FOTO: Freepik @atlascompany

Organizația Mondială a Sănătății  (OMS) ar putea extinde avertizarea asupra toxicității unui sirop de tuse. Acesta a fost retras deja de pe piață.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea extinde avertizarea privind nivelul de toxicitate descoperit, săptămâna trecută, în siropul de tuse pentru copii Benylin, sirop produs de compania Johnson & Johnson, dintr-un lot din Nigeria, transmite Reuters, scrie Agerpres.

La începutul acestei săptămâni, Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Tanzania și Rwanda au rechemat un lot de sirop de tuse pentru copii Benylin ca măsură de precauție, după ce autoritățile omoloage din Nigeria au anunțat că în urma unor teste de laborator au ajuns la concluzia că acest produs pediatric are un nivel ridicat de toxicitate.

Substanța toxică, corelată cu moartea a zeci copii

Analizele de laborator asupra siropului de tuse derulate de autoritatea nigeriană de reglementare a medicamentelor au indicat niveluri ridicate de dietilen glicol, substanță toxică ce a fost deja corelată cu moartea a zeci de copii în Gambia, Uzbekistan, Indonezia și Camerun, începând cu anul 2022.

Lotul retras a fost fabricat de J&J în Africa de Sud în mai 2021, deși în prezent marca de sirop pediatric Benylin aparține companiei americane Kenvue, fosta divizie Consumer Healthcare a grupului J&J, care s-a separat de grup în urmă cu un an.

Ambele companii au refuzat deocamdată să comenteze pe această temă. Compania Kenvue a anunțat în cursul acestei săptămâni că desfășoară o evaluare proprie a situației și că a contactat autoritățile sanitare pentru a stabili ce trebuie făcut.

Nigeria și alte cinci țări africane au retras siropul de pe piață

De la anunțul făcut de Nigeria, alte cinci țări africane au rechemat aceste siropuri de la raft - Rwanda, Kenya, Tanzania, Zimbabwe și Africa de Sud, unde a fost produs siropul de tuse.

Africa de Sud a mers și mai departe și a luat decizia de a rechema un lot suplimentar din acest sirop de tuse folosit și pentru tratarea unor reacții alergice la copii, precum rinita alergică sezonieră (febra fânului).

Citește și: Două siropuri, de tuse și pentru alergii, contaminate cu substanțe toxice, au fost retrase de pe piață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel