Două siropuri, de tuse și pentru alergii, contaminate cu substanțe toxice, au fost retrase de pe piață

FOTO: Freepik @towfiqu999
FOTO: Freepik @towfiqu999

Două siropuri contaminate cu substanțe toxice au fost retrase de pe piață.

Firma Norris Medicines din India a retras de pe piață un sirop pentru tuse și un sirop pentru alergii, după ce autoritățile federale de reglementare a medicamentelor din țară au descoperit că aceste produse conțineau substanțe toxice, a declarat directorul său general vineri, adăugând că produsele au fost vândute doar în India, relatează Reuters.

Astfel, testele efectuate de Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) din India au arătat că medicamentele erau contaminate fie cu diethylene glycol (DEG), fie cu ethylene glycol (EG).

Aceleași toxine găsite în alte siropuri pentru tuse produse în India au fost legate de decesul a peste 140 de copii în Gambia, Uzbekistan și Camerun din mijlocul anului trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și altor agenții de sănătate.

Reglementatorii nu au sugerat că aceste produse rechemate de Norris au cauzat vreun rău.

"Toate stocurile au fost retrase și datele au fost transmise către CDSCO. Nu am exportat niciodată aceste produse. Investigăm problema la noi cu studii de toxicologie. Am investigat (și) nu s-a raportat niciun rău”, a declarat directorul general al Norris, Vimal Shah, pentru sursa menționată.

OMS, despre limita sigură: Cel mult 0,10%

Conform testelor de laborator CDSCO, siropul Trimax Expectorant al companiei, produs în ianuarie, conținea 0,118% EG, în timp ce siropul pentru alergii Sylpro Plus, produs în mai, avea 0,171% EG și 0,243% DEG, conform unui raport lunar al CDSCO din august, citat de Reuters săptămâna trecută.

OMS spune că limita sigură este de cel mult 0,10%. OMS, care a emis mai multe avertismente despre medicamentele indiene începând cu anul trecut, a informat Reuters că CDSCO i-a comunicat despre produsele Norris.

Shah a refuzat să spună însă câte sticle din cele două siropuri a produs Norris în total și câte au fost rechemate.

”Am produs aceste siropuri în ultimii 10 ani fără nicio plângere. În ultima vreme, diethylene glycol și ethylene glycol au fost incluse în lista de supraveghere a CDSCO din cauza incidentelor din străinătate”, a declarat el.

Tototată, Regulatorul de medicamente al statului Gujarat, unde se află Norris și are două fabrici în apropiere unul de celălalt, a închis toată producția companiei, invocând încălcări ale bunelor practici de fabricație după o inspecție efectuată luna trecută, conform Reuters, citându-l pe H.G. Koshia, comisarul Administrației de Control a Alimentelor și Medicamentelor din statul Gujarat. Koshia nu a prezentat nicio dovadă.

Shah nu a răspuns la o solicitare de comentariu cu privire la acuzațiile lui Koshia. Siropul pentru tuse a fost produs într-o fabrică, iar celălalt produs într-o altă fabrică, potrivit CDSCO.

Lista CDSCO a menționat și un lot de glicerină pe care a spus că a fost produs de Adani Wilmar în octombrie 2021, deși conținea 0,025% EG, ceea ce se încadrează în limita de siguranță a OMS.

Produsul testat, fals

Un purtător de cuvânt al Adani Wilmar a declarat pentru Reuters printr-un e-mail că crede ”că produsul în cauză (cel testat de CDSCO) este fals și a comunicat același lucru departamentului cu solicitarea de a retrage notificarea de rechemare".

CDSCO nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu cu privire la suspiciunea Adani Wilmar că produsul testat ar fi un fals și nu ar fi fost produs de compania însăși.

Citește și: Vaccinul-duo de la Moderna împotriva gripei și COVID-19, testat cu succes. Când va fi aprobat și disponibil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel