Un sinucigaș cere să vină Simona Gherghe. Mihai Untaru: Va fi epidemie de sinucideri în România

Update 3:  Bărbatul care s-a urcat duminică dimineață pe o macara de lângă un bloc în construcție aflat în zonă Calea 13 Septembrie, la intersecție cu strada Sebastian, a acceptat să fie preluat de autoscara cu platformă a echipajului mixt format din negociatori și pompieri, au anunțat luni dimineață oficiali ai ISU București, citați de Agerpres. Bărbatul a fost preluat de Poliție și condus la Spitalul Obregia, unde a fost internat.

Update 2: Vasile S., bărbatul care amenință că își pune capăt zilelor, a vrut să discute cu Simona Gherghe sau Cristian Sabbagh. Acesta din urmă a mers să vorbească cu bărbatul, dar nu a fost lăsat. Negociatorii prezenți la fața locului au luat decizia să nu-l lase pe Sabbagh să intre în contact direct cu bărbatul cățărat pe macara. "Pentru mine, fiecare viață este importantă. Dacă nu m-aș fi dus, oamenii m-ar fi criticat. Mi-am asumat însă și un mare risc. Moral, aș fi putut purta o povară toată viața. Am încredere în echipa de negociatori”, a spus Christian Sabbagh la Știrile Kanal D.

Update 1: Bărbatul care amenință că se sinucide, după ce a urcat pe o macara în zona Sebastian, din Capitală, a reușit să capete controlul utilajului. Martori la desfășurarea negocierilor au declarat pentru DCNews că pozția macaralei s-a modificat, după ce o parte a grupului de psihologi a părăsit acoperișul blocului de unde negocia cu sinucigașul. Este posibil ca macaraua să fi fost manevrată de sol, dar acest lucru ar fi putut declanșa o reacție disperată a bărbatului, fără să ajute negociatorii de la ISU. Cel mai probabil, observând că amenințările cu sinuciderea nu au efect, Vasile S. a încercat să impresioneze asistența manevrând macaraua. Oamenii de la blocurile din apropiere sunt îngrijorați că macaraua ar putea intra în balans, lovind locuințele din jur.

În București au loc, de duminică dimineața, negocieri cu un bărbat în vârstă de 37 de ani care amenință că se aruncă de pe o macara, în intersecția Calea 13 septembrie cu Sebastian. Negociatorii au urcat pe un bloc din apropiere, dar se află la 10 metri sub nivelul cabinei macaralei. Incidentul a început în jurul orei 7 dimineața.

Vasile S., este din  Moldova și lucrează în Capitală. Surse apropiate negociatorilor au declarat pentru DCNews că bărbatul care amenință că se sinucide are o solicitare inedită: vrea să discute cu Simona Gherghe sau Cristian Sabagh. Se pare că omul a aflat că logodnica îl înșeală, după plecarea la muncă, și a intrat în depresie. Tentativa de a atrage atenția televiziunilor i-a reușit, la fața locului fiind deplasate echipe de filmare de la posturile TV.

Un negociator în numele Domnului, la fața locului

Poliția  a izolat zona, iar patru negociatori discută de câteva ore cu omul de pe macara. Telefonul mobil pe  care îl avea asupra sa a rămas fără baterie, așa că psihologii sunt nevoiți să strige, fiind la distanță de locul unde s-a refugiat bărbatul (pe contragreutatea brațului macaralei). Un ”negociator în numele Domnului” și-a făcut apariția, cerând Poliției să fie lăsat să urce pe bloc și să discute cu sinucigașul. El nu s-a legitimat, iar solicitarea i-a fost respinsă.

”Cel mai probabil, este un om care solicită atenție, a declarat comisarul șef Mihai Untaru. Este un gest spectaculos, de obicei oamenii care fac așa ceva nu doresc să se sinucidă, ci doar să fie băgați în seamă, să fie ascultați. Din câte am aflat, și-a adus apă și mâncare cu el, ceea ce nu prea se întâmplă în cazurile de sinucidere.  Nu poate fi, însă, exclus niciun moment riscul ca omul să facă un gest necugetat, sau să cadă din greșeală. De aceea, trebuie luate toate măsurile de siguranță și trebuie acționat după procedură”.

Implicarea vedetelor invocate ar fi o cale de rezolvare a crizei?

”Nu există certitudini, decât din perspectiva semnalului transmis. Dacă se dă satisfacție, va fi o explozie de gesturi similare. Oamenii care au necazuri vor face la fel, pentru a capta atenția societății. Iată că, în mare parte, a și reușit. Cazul de săptămâna trecută și ultramediatizarea de care s-a bucurat au dat idei. Va fi o epidemie de tentative de sinucidere sau chiar de sinucideri, din cauză că efectul este ultramediatizarea”, a explicat criminalistul Mihai Untaru.

Care ar fi soluțiile?

”Ideală ar fi fost izolarea zonei, astfel încât să nu existe posibilitatea de filmare. Fără imagini, mediatizarea s-ar fi redus considerabil, deci nu i-ar mai fi antrenat și pe alții. O altă metodă ar fi sancționarea tentativelor care fac spectacol, doar ca să atragă atenția. Este ca în cazul unei alarme false la 112. Gândiți-vă ca acum se cheltuiesc resurse improtante: sunt cel puțin 16 cadre mobilizate, două unități mobile, o macara telescopică. Totul pornind de la gafa paznicului, care a permis unui cetățean oarecare accesul în șantier, dându-i posibilitatea să folosească macaraua ca să atragă atenția”, a concluzionat detectivul criminalist Mihai Untaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel