Un senator vrea oprirea colectei publice pentru Cumințenia Pământului

Senatorul PSD Șerban Nicolae consideră că Executivul de la București ar trebui să oprească colecta publică pentru opera lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pământului".

"Eu aș cere la modul foarte serios Guvernului Cioloș să oprească colecta publică pentru "Cumințenia Pământului". Dincolo de partea asta lozincală, comunistoidă, că trebuie să fie a statului român, operele de artă de patrimoniu nu pot fi scoase în afara țării decât în niște condiții foarte stricte chiar dacă aparțin unor colecții private.

Dincolo de chestiunea sentimentală pentru care noi considerăm că nimic din ceea ce a făcut Brâncuși nu poate fi evaluat în bani, valoarea operelor brâncușiene fiind inestimabilă, chestiunea asta nu se rezolvă nici cu lozinci, nici cu formule demagogice, nici cu colecte publice și nici măcar cu cumpărarea de către stat. Casa Regală, până în 1947, a avut în stăăpânire o pinacotecă între cele mai apreciate din Europa. Nu era niciun fel de problemă că aparținea unor colecții private. Dacă lucrurile astea pot fi puse în valoare, să producă bani, să facă obiectul unor expoziții interne și internaționale și să bucure ochiul și sufletul atâtor cetățeni aducând și bani, asta este un lucru absolut în regulă. (...)

Actualii proprietari își doresc să vândă pentru că știu că există o vacă de muls, respectiv statul român. Legea nu le permită să facă ce vor cu o operă de artă de patrimoniu, chiar dacă este colecție privată. Nici măcar să o scoată din țară", a declarat Șerban Nicolae, marți, la Antena 3.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel