Un român expertizează pentru SUA înregistrările cu decapitarea jurnaliștilor

Doi jurnaliști americani au fost decapitați de către jihadiștii extremiști din Statul Islamic. Americanii contează pe sprijinul unui expert român pentru a stabili că înregistrările sunt autentice, dar și pentru a descoperi cine sunt cei care i-au decapitat pe jurnaliștii americani. Este același expert român care a dezvăluit că filmul cu Traian Băsescu surprins când lovea un copil a fost deteriorat intenționat. 

Cătălin Grigoraș este singurul expert român de voce și vorbire recunoscut internațional. Este fost director adjunct al INEC si actual director al National Center for Media Forensics din cadrul Universității Denver, Colorado. El a plecat din România din cauza abuzurilor împotriva sa. A dus, la INEC, o luptă acerbă pentru a reforma sistemul expertizărilor și pentru a aduce în România experții independenți, în asa fel încât statul să nu mai dețina monopol asupra expertizelor de voce și vorbire. Cătălin Grigoraș este cel care a dezvăluit că filmul lovirii unui copil de către Traian Băsescu a fost deteriorat de directorul INEC de la acea vreme și s-a ales cu un dosar pentru abuz în serviciu, scrie Lumea Justiției

Expertul român Cătălin Grigoraș a avut un aport esențial în dezvăluirea identității lui Abdel Bary, extremistul care l-a decapitat în urmă cu două săptămâni pe jurnalistul James Foley. Experții de la Universitatea Denver, Colorado, având contribuția majoră a românului Cătălin Grigoraș, sunt văzuți în SUA drept singurii care pot analiza, cadru cu cadru, filmările decapitărilor jurnaliștilor americani. 

În ceea ce privește expertiza în cazul celui de-al doilea jurnalist american decapitat, până în acest moment s-a stabilit că filmarea execuției lui James Foley conține elemente comune cu cea a decapitării lui Steven Sotloff, ceea ce conduce la ipoteza că asasinii lui Foley sunt aceiași cu cei ai lui Steven Sotloff.

Experții au mai stabilit că poziția asasinilor din cele două filmări este identică, la fel ca și poziția cuțitului. Decapitările, potrivit informațiilor, au fost realizate la două săptămâni diferență. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel