Un psiholog aleargă 100 km pentru un proiect UNIC în România

Anca Murgoci / 20 sep 2016 / 10:29 Salveaza PDF Comentarii

Psihologul Adrian Gemănaru va alerga, în data de 24 septembrie, 100 km la cel mai cunoscut ultramaraton din Europa (Milau 100km - Franţa) – pentru a aduna fondurile necesare implementării unui proiect unic în România – “Spaţiul Senzorial”.

Fiecare sponsor va dona 10 euro pentru fiecare kilometru alergat, iar fondurile strânse vor fi direcţionate exclusiv pentru metoda terapeutică.

Proiectul este inspirat din mediul înconjurător şi realizat din materiale pe care natura le furnizează (nisip, piatră, lemnul, apă şi flori) şi îmbină mai multe terapii recunoscute la nivel internaţional în recuperarea copiilor cu nevoi special (Autism, ADHD, sindrom Down, retard etc.). Avantajul principal al acestui tip de terapie este dat de faptul că natura interacțiunii este indirectă, iar copilul nu o percepe ca pe o comandă sau ca pe o sarcină de executat, întreaga activitate desfășurându-se în mod firesc.

"Am participat la multe conferinţe internaţionale, discut zilnic cu psihologi din multe ţări şi încerc mereu să aduc în România metode care şi-au dovedit eficienţa şi care vor ajuta la sprijinirea copiilor cu nevoie speciale. Printre acestea amintesc: delfinoterapia, covorul şi camera senzorială, terapia canină, pictura cu degetele picioarelor sau participarea pentru prima dată a unui grup de copii speciali la un maraton internaţional. Spaţiul senzorial este, fără doar şi poate, una dintre cele mai noi metode terapeutice practicate în România, iar anul acesta am primit un real ajutor din partea mai multor companii care înţeleg conceptul de responsabilitate socială: McDonalds, Geometry Global, Telekom, Prigat şi Iulian Voevod. Fiecare sponsor va dona 10 euro pentru fiecare kilometru alergat de mine în ultramaratonul de 100 de km, iar toţi banii vor fi direcţionaţi pentru realizarea proiectului, deoarece sunt tot mai mulţi copii care au nevoie de sprijinul nostru", afirmă psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Terapeutic "Marea Neagră".

Spaţiul Senzorial cuprinde mai multe tipuri de terapie

Terapia în nisip este o metodă care foloseşte cutia de nisip pe post de scenă, iar păpuşile reprezintă personaje de basm. La fiecare şedinţă de terapie, copiii îşi doreau să împingă limitele şi să devină participanţi direcţi la poveşti, să intre pe scenă şi să interpreteze diferite roluri. Au fost primele momente în care realizatorii proiectului s-au gândit că ar fi interesant să schimbe lada de nisip cu un spaţiu mult mai mare, care să-i cuprindă pe toţi copiii.

Aleea senzorială cuprinde mai multe secţiuni, printre care: piatra de râu, bambus, lână, marmură, iuta, gazon, trunchiuri de copac, pe care copiii, însoţiţi de terapeuţi, trebuie sa meargă desculţi.

Fântâna Senzorială. La realizarea ei s-au folosit doar materiale inspirate din natură, precum: piatră, bambus, iar anul viitor iazul va fi populat de crapi japonezi.

Grădina senzorială - care urcă pe verticală şi îşi propune să dea un aer proaspăt şi verde întregului concept. Întreg peisajul este decorat cu felinare din fasole, boabe de porumb, ardei iute, bostani în miniatură şi nuci. Din întreg ansamblul nu lipsesc căsuţele de păsări şi lampioanele.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28