Un pas important spre construirea unui proiect rezistent: cum se realizează sudura

Sudura este un proces important în proiectele de construcții deoarece în aceasta constă durabilitatea și rezistența unui proiect. Prin urmare când vine vorba despre sudură este important tot procesul, de la alegerea echipamentelor potrivite și a consumabilelor și până la realizarea proiectului în sine.

Introducere în aparatele de sudura cu electrozi și cum pot fi utilizate acestea pentru sudură

Fie că ești un sudor profesionist sau un entuziast de bricolaj, ar trebui să știi ce este un aparat de sudură cu electrozi și cum se folosește.

Electrozii de sudură sunt lungimi de sârmă care sunt conectate cu aparatul de sudură pentru a crea un arc electric. Curentul trece prin acest fir pentru a produce un arc electric, care generează multă căldură pentru a topi și fuziona metalul pentru sudare. Electrozii de suduă sunt de doua tipuri, consumabili și neconsumabili.

Electrozii consumabili sunt fabricați din sârmă de sudură prin presare mecanică și au un strat de protecție peste tija metalică. Acestea au rolul de a acoperi și trata metalurgic baia de sudură și de a o proteja de intemperii și de a asigura o ardere stabilă.

Pe de altă parte, electrozii neconsumabili sunt realizați din materiale refractare precum tungsternul, grafitul sintetic sau cărbunele electric, iar acestea au rolul de a conduce curentul electric pentru realizarea sudurii.

Principala diferență dintre cele două tipuri de electrozi este că cei consumabili se topesc și trebuie schimbați, în timp ce electrozii neconsumabili nu se topesc.

Fiecare dintre cele doua categorii au, de asemenea, mai multe tipuri de electrozi. 

Electrozi consumabili

Electrozii consumabili se împart în mai multe categorii:

  • electrozi cu acoperire ușoară. Au un strat subțire pe suprafața lor, care este aplicat prin metode precum pulverizarea și perierea. Acoperirea ușoară are un alt scop vital. Acest strat reduce impuritățile, cum ar fi sulful și oxidul, pentru a oferi o sudură de cea mai bună calitate. De asemenea, permite o topire mai consistentă a materialului de adaos, astfel încât să poți crea un cordon de sudură cu aspect neted și fiabil.
  • electrozi goi. Utilizarea acestora poate fi dificilă, deoarece arcul electric este oarecum instabil și dificil de controlat. Electrozii goi au aplicații limitate, putând fi folosiți pentru sudarea oțelului manganos.
  • electrozi cu arc protejat. Au trei tipuri diferite de acoperire, care servesc unor scopuri diferite. Un tip de acoperire conține celuloză și folosește un strat de gaz protector pentru a proteja regiunea de sudură. Al doilea tip de acoperire are minerale care produc zgură, iar al treilea tip de acoperire are o combinație de minerale și celuloză. Electrozii cu arc protejat generează un strat de gaz protector, care formează o barieră eficientă pentru a proteja zona fierbinte de sudură de contaminare și coroziune din partea aerului înconjurător. Acest lucru duce la suduri mai puternice și mai fiabile.

Electrozi neconsumabili

Electrozii neconsumabili se împat în două tipuri:

  1. Electrozi de carbon. Aceștia sunt utilizați pentru atât pentru tăiere, cât și pentru sudare. Acest electrod este fabricat din grafit de carbon. Acesta poate fi acoperit cu un strat de cupru sau poate fi lăsat gol.
  2. Electrozi de tungsten. Al doilea tip de electrod neconsumabil este electrodul de tungsten, care este utilizat pentru lucrări de sudură ușoare.

Ce înseamnă să realizezi sudura corect și cum contribuie acest lucru la rezistența proiectului

Un proiect rezistent depinde de tipul și modul în care se realizează sudura. Analiza de rezistență a structurilor sudate te poate proteja împotriva defecțiunilor și eșecurilor.  

Sudarea expune materialul la temperaturi foarte ridicate, urmate de răcire. Proprietățile mecanice din zona afectată termic sunt astfel modificate, iar structura va curge și se va deforma. În plus, în urma sudurii rămân tensiuni reziduale care se situează în jurul limitei de elasticitate a materialului.

Atunci când dimensionezi structurile sudate, trebuie să iei  în considerare toți acești acești factori.

O sudură nu are neapărat aceleași proprietăți mecanice ca și materialul de bază și, prin urmare, este important ca aceasta să fie proiectată corect pentru a preveni fracturile ulterioare în sudură.

Rezistența statică a unei suduri depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Penetrarea parțială sau totală
  • Dimensiunea grosimii gâtului
  • Rezistența metalului de sudură
  • Rezistența la impact.

Cele mai mari provocări sunt rezistența în timp și cea dată de uzură. Cele mai multe fisuri de oboseală din structuri se inițiază într-o îmbinare sudată. Durată de viață a sudurilor depinde de spectrul de tensiuni la sudură, de proiectarea detaliilor de sudură și de un eventual tratament termic ulterior.

Tehnici de sudură pentru proiectul tău

Procesul de sudură presupune mai mulți pași pe care trebuie să-i urmezi. În primul rând asigură-te că ai la îndemână toate echipamentele necesare, percum: aparat de sudură Hyundai mma 160, mască de sudură, mânuși de protectie, electrozi, ciocan și perie de sârmă, prelungitor (dacă aparatul nu ajunge la priză). 

După ce ai toate ustensilele necesare, incepe prin a instala ustensilele în mod corect. Prinde electrodul în mașina de sudură și asigură-te că este uscat și are pasta intactă. Aparatul de sudură trebuie să fie ținut cu două mâini. Cu una se va sprijini aparatul de dedesubt, iar cu cealaltă se ține aparatul de mâner, poziționându-l în direcția dorită.

Procesul de sudură se face atingând electrodul ușor de locul pe care urmează să-l sudezi (la îmbinarea a două materiale pe care dorești să le sudezi).

Electrodul se atinge și se retrage alternativ de locul sudurii până se depune suficient material de adaos și sudura este rezistentă. Sudura trebuie efectuată pe ambele părți ale materialelor.

Așteaptă ca sudura să se răcească, apoi curăță locul cu ajutorul unei perii speciale cu sârmă.

Siguranța în timpul procesului de sudură, foarte importantă

Un sudor trebuie să acorde o mare importanță siguranței. Aceasta se aplică atât pentru propria protecție cât și pentru cea a mediului înconjurător. Iată care sunt cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent:

  • Protejarea mediului înconjurător. Este important să știi că în timpul sudurii sar scântei care vor afecta mediul înconjurător. Prin urmare este important ca sudura să se realizeze într-o încăpere sigură, unde nu există riscul de a deteriora diverse obiecte. De asemenea, materialele inflamabile trebuie ținute într-o altă încăpere decât cea de sudură, deoarece există riscul ca acestea să se aprindă. Pericolul de incendiu în timpul sudurii este foarte mare. Echipează-te corespunzător.
  • Echipează-te corespunzător cu echipamente de protecție speciale în momentul sudurii. Este important să porți cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi, fără manșete, speciale pentru sudură. Acestea nu iau foc în momentul în care sar scântei pe tine. De asemenea, mai ai nevoie de mânuși speciale, cască de sudură, căști sau dopuri pentru urechi, cizme speciale și protecție pentru față și ochi.
  • Protejează-te de vapori și gaze. Asigură-te câ în încăpere există un sistem de ventilație eficient pentru a elimina o mare parte din vaprorii și gazele eliberate în timpul sudurii. Dacă este necesar, poarta un aparat special de respirație pentru a evita inhalarea substanțelor nocive.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel