Un panda primit de Taiwan de la China a murit. Fusese dăruit în 2008, când relațiile bilaterale erau mai bune

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Un panda care a fost dăruit Taiwanului a murit la vârsta de 18 ani.

Un panda gigant oferit Taiwanului de către China în urmă cu 14 ani, în timpul unei perioade în care relaţiile diplomatice cunoscuseră o îmbunătăţire între cele două părţi, a murit sâmbătă după ce a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale, a anunţat grădina zoologică din Taipei, relatează Agerpres.

Grădina zoologică a precizat că Tuan Tuan, un mascul în vârstă de 18 ani, a murit sâmbătă, după ce cu o zi înainte instituţia anunţase că boala animalului s-a agravat şi că este imposibil să se menţină o calitate adecvată a vieţii acestuia, chiar şi cu ajutorul medicamentelor.

Tuan Tuan şi partenera sa, Yuan Yuan, ale căror nume înseamnă "unitate" şi "reunire" în limba chineză, au fost oferiţi de către China în 2008 Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său, într-un gest ce simboliza o îmbunătăţire a relaţiilor lor, în prezent aflate la cel mai scăzut nivel. "Echipa noastră medicală a confirmat că inima lui Tuan Tuan a încetat să mai bată la ora 05:48 GMT", a afirmat instituţia într-un scurt comunicat.

Starea lui devenise ireversibilă



Panda a fost anesteziat pentru o scanare CT sâmbătă, iar echipa medicală a decis "să-l lase pe Tuan Tuan să doarmă", imaginile arătând că starea lui era "ireversibilă", au afirmat oficiali ai grădinii zoologice.

"Ar fi fost extrem de dureros şi de riscant pentru Tuan Tuan să fie reanimat după anestezie", a spus Eric Tsao, un purtător de cuvânt.  Veterinarii au descoperit în august că Tuan Tuan era bolnav după ce în urma analizelor s-a constatat că panda avea o leziune cerebrală. Gradina zoologică, care bănuia că animalul suferea de o tumoare cerebrală, îi asigura de luna trecută îngrijiri paliative. La sfârşitul lunii octombrie, medici veterinari chinezi au fost invitaţi de Taiwan să viziteze ursul panda.

Doi urşi panda uriaşi au fost donaţi Qatarului, cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal

China a anunţat că va dărui Qatarului două exemplare de panda uriaş cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal care se va desfăşura între 20 noiembrie şi 18 decembrie în acest stat din Golf, informează AFP.

"Acesta este un cadou din partea celor 1,4 miliarde de chinezi pentru Cupa Mondială din Qatar şi va deveni cu siguranţă un nou simbol al prieteniei dintre China şi Qatar", a declarat ambasadorul chinez la Doha, Zhou Jian, în cadrul unei recepţii în capitala emiratului.

Cei doi panda numiţi Suhail şi Soraya au ajuns în Qatar în luna octombrie, chiar înainte de turneului celor 32 de naţiuni, a precizat diplomatul. Suhail este numele uneia dintre cele mai strălucitoare stele observate în regiunea Golfului, în timp ce Soraya este numele arab al roiului de stele Pleiade.

China, cea mai populată ţară de pe planetă, nu s-a calificat la Cupa Mondială, însă companii chineze au fost implicate în construirea de mega-proiecte în jurul evenimentului.

O altă pereche de panda uriaş din China a fost împrumutată pentru 10 ani Franţei în 2012, eveniment înscris în cadrul "diplomaţiei panda", o practică folosită de China pentru a consolida relaţiile cu alte ţări. De la reînnoirea împrumutului, perechea de panda a rămas la Parcul Zoologic Beauval, unde cele două exemplare au dat naştere la trei pui, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel