Un nou scandal de proporții în sănătate. Chirieac: Este nevoie de o decizie politică

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat luni că 77 de medici specialişti oncologi sunt urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, după ce au beneficiat de excursii în India în schimbul prescrierii anumitor medicamente. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, luni, la Antena 3, subiectul, apreciind că este o problemă socială care trebuie profund analizată și care impune o decizie politică. 

 

"Sunt ani de zile de anchete, de proces, aceștia nu mai sunt oameni. (...) În România, sunt 500.000 de bolnavi de cancer descoperiți până în prezent. S-ar putea să fie mai mulți, deoarece nu există suficiente mijloace pentru depistare precoce. Din păcate, cancerul în România este depistat în stadii avansate, când șansele de însănătoșire sunt mult mai mici. 77 medici oncologi înseamnă o bună parte a medicilor din această specialitate în țara noastră. Dacă îi bagi pe aceștia la pușcărie, cine te mai tratează? Este o problemă socială care trebuie profund analizată și tot sistemul medical din România, altminteri nefuncțional. Probabil aici, în acest caz, e nevoie de o decizie politică. Și așa nu ai medici. Pentru a deveni un medic oncolog specialist ai nevoie de un deceniu de pregătire și nici atunci nu ești pregătit la înaltă capacitate la cât se descoperă în lume împotriva cancerului. Dacă îi iei pe ei, cine te tratează. Nu toată lumea are bani de Viena, Milano, Franța, Turcia. Nu toată lumea are aceste posibilități. (...) Ce faci dacă i-ai luat pe acești medici? DNA înțeleg că își face treaba. DNA urmează legea dată de distinșii parlamentari. În acest moment, eu cred că nu este o situație obișnuită, că nu ai foarte mulți medici oncologi în țară. 77 sunt un anchetă penală. Ce pui în loc? (..) Când faci curățenie, și este necesară curățenia, să nu dai foc la casă sau să nu darâmi casa. Este esențial", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3, în emisiunea moderată de Dana Grecu.

Citește și: DNA, Zeci de medici oncologi sunt urmăriți penal pentru luare de mităț

Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni că 77 de medici specialiști oncologi sunt urmăriți penal pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, după ce au beneficiat de excursii în India în schimbul prescrierii anumitor medicamente.

Medicii sunt cercetați în dosarul în care în iulie 2015 procurorii anticorupție au efectuat percheziții în 61 de locații din București și șapte județe.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii au dispus, în februarie, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 82 de suspecți: o societate având ca obiect de activitate servicii de import, distribuție și promovare a produselor farmaceutice și patru reprezentanți cu funcții de conducere în firma respectivă, pentru dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale), și 77 de medici specialiști oncologi, pentru luare de mită.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel