Un mort şi doi răniţi în două explozii în centrul Stockholmului

Stockholm
Stockholm

O dublă explozie a lovit sâmbătă un cartier aglomerat din centrul Stockholmului, omorând o persoană şi rănind alte două, la câteva minute după primirea unui un e-mail care anunţa „acţiuni“ care vizau „războiul împotriva Islamului“ dus de Suedia, relatează duminică AFP.

Cele două explozii survenite sâmbătă după-amiază reprezintă 'o tentativă de atac terorist foarte îngrijorătoare într-un cartier populat din centrul Stockholmului', a declarat ministrul de externe suedez, Carl Bildt, pe contul său de Twitter. Cele două explozii, dintre care una s-a produs într-un vehicul staţionat, au avut loc la 200 de metri una de cealaltă la sfârşitul după-amiezii în apropierea străzii Drottninggatan, una dintre arterele comerciale ale capitalei suedeze, au indicat poliţia şi serviciile de urgenţă SOS Alarm, citate de AFP.

Agenţia suedeză de presă TT a anunţat pe de altă parte sâmbătă seară că a primit cu zece minute înaintea celor două explozii produse în centrul Stockholmului un e-mail în arabă şi în suedeză anunţând viitoare 'acţiuni' fără să le precizeze.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SOS Alarm, Bengt Norberg, o primă alertă a fost primită de serviciile sale la 16.50 /15.50 GMT/ semnalând o explozie într-o maşină la colţul străzilor Drottninggattan şi Olof Palme. Două persoane uşor rănite au fost spitalizate în urma acestei explozii, a precizat el. O a doua alertă a fost recepţionată 1-2 minute mai târziu de SOS Alarm, semnalând 'o explozie, de această dată nu într-o maşină', pe strada Bryggargatan, la 200 de metri de prima explozie, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Petra Sjoelander, a declarat că o persoană a fost descoperită moartă la locul celei de-a doua explozii, fără a furniza alte detalii. Nu a fost clar nici dacă autorul e-mail-ului de avertizare a fost persoana ucisă.

'Acţiunile noastre vor vorbi de la sine', se anunţa în e-mail-ul adresat 'Suediei şi poporului suedez'. E-mail-ul a fost primit, de asemenea de serviciul de informaţii suedez.

Autorul, despre care TT nu indică dacă l-a identificat, explică în mesajul său că a plecat în Orientul Mijlociu nu 'pentru a face bani, ci pentru jihad'.

'Acum copiii, fiicele şi surorile voastre vor muri la fel cum mor fraţii noştri, surorile noastre şi copiii noştri', avertizează textul.

Aceste acţiuni vor continua 'până când veţi opri războiul împotriva Islamului, veţi opri denigrările la adresa profetului şi sprijinul vostru stupid pentru porcul Vilks', adaugă e-mail-ul făcănd referire la prezenţa suedeză în Afganistan şi la caricaturistul suedez Lars Vilks, ameninţat în repetate rânduri cu moartea pentru că l-a reprezentat pe Profetul Mohamed în ipostaza de câine.

Textul se încheie cu un apel la ridicarea 'mujahedinilor', din Suedia şi din Europa: 'Este timpul să ripostaţi, nu să aşteptaţi. Veniţi cu ce aveţi, chair dacă nu e decât un cuţit (...) Să nu vă fie frică, să nu vă temeţi de închisoare, să nu vă temeţi de moarte'.

Potrivit canalului de televiziune SVT, persoana ucisă era autorul a exploziilor. Un sac plin de cuie a fost găsit în apropierea cadavrului.

Potrivit unui martor citat de ziarul Dagens Nyheter, omul avea o rană mare în stomac, 'ca şi cum ceva ar fi explodat'.

Sursa: Agerpres

Citeşte şi:

Presupusul autor al atentatului-sinucigaş din Stockholm, căsătorit cu o româncă – presă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel