Un model matematic misterios a fost descoperit în celulele corpului uman

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

De la corpusculii purtători de oxigen din sângele nostru până la neuronii ramificați care ne guvernează gândurile, corpul nostru este construit dintr-o varietate uimitoare de celule.

Cercetătorii de la instituții din Germania, Canada, Spania și SUA au publicat un studiu cuprinzător despre câte celule individuale de fiecare tip există în corpurile umane, conform Science Alert.

Pe baza unei analize exhaustive a peste 1.500 de surse publicate, majoritatea bărbaților adulți conțin un total de aproximativ 36 de trilioane de celule, în timp ce femeile adulte tind să aibă aproximativ 28 de trilioane de celule. Un copil de 10 ani, prin comparație, ar avea în jur de 17 trilioane.

Pe lângă numărul total de celule, studiul a dezvăluit ceva cu adevărat interesant: dacă se grupează celulele în categorii în funcție de dimensiunea lor, fiecare categorie de dimensiune contribuie cu aproximativ aceeași cantitate la masa corpului.

„Aceste modele sugerează un compromis între dimensiunea organismului ca întreg și numărul celulelor și implică existența homeostaziei mărimii celulelor între tipurile de celule”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Cu alte cuvinte, se pare că există un act de echilibrare natural, în care sunt produse mai puține celule mai mari și mai multe celule mai mici pentru a menține categoriile egale. Mai mult decât atât, variația de dimensiune în fiecare categorie a fost aproximativ similară.

Având în vedere că dimensiunea relativă a celor mai mici celule ale corpului (cum ar fi celulele roșii din sânge, de exemplu) și a celulelor mai mari (cum ar fi fibrele musculare) este ca și cum ai compara dimensiunea unui scorpion cu cea a unei balene albastre, aceasta este o descoperire fascinantă.

După cum subliniază cercetătorii, celulele noastre sunt dimensionate perfect pentru diferitele lor roluri – și orice întrerupere la această scară indică adesea prezența bolii. Este clar important ca acest tip de reglare celulară să aibă loc, iar aceasta se face foarte inteligent.

Oamenii de știință au încercat să estimeze numărul de celule din corpul nostru înainte, iar noua cifră este apropiată de cele anterioare, dar ceea ce face acest ultim studiu special este modul în care încearcă să analizeze și dimensiunile comparative ale celulelor.

Studiile viitoare vor avea ocazia să analizeze modul în care corpul nostru reglează exact dimensiunea și numărul de celule care ne compun – și modul în care această reglare acționează pentru a ne menține corpul sănătos și în creștere normală.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor fi utile în multe studii diferite de biologie - și având în vedere acest scop, toate datele din analiză sunt acum disponibile online.

„Datele noastre servesc la stabilirea unui cadru cantitativ holistic pentru celulele corpului uman și la evidențierea modelelor la scară largă în biologia celulară”, scriu cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel