LIVE  „Un milion de protestatari“ pe străzile din Franța, din cauza intenției lui Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Update: Violențe în Paris / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Proteste de amploare au loc astăzi, 19 ianuarie 2023, la Paris, ca urmare a intențiilor lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare.

UPDATE:

Pe străzile din Paris au izbucnit violențe între protestatari și forțele de ordine. Scutierii au blocat mai multe ardere, în timp ce manifestanții au folosit fumigene.

Știrea inițială:

Franța se confruntă cu unele dintre cele mai mai proteste din ultimii ani, care ar putea evolua în intensitate în perioada următoare. Sindicatele s-au unit împotriva planurilor lui Macron de a ridica vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Multe școli, rafinării, centrale, organe de presă, aeroporturi și gări au rămas închise sau parțial închise în ceea ce unii numesc „Joia Neagră”.

Potrivit sindicatelor, cel puțin un milion de protestatari sunt astăzi pe străzile din Franța.

Peste 200 de manifestații organizate de zeci de sindicate au loc în fiecare colț al țării.

Este pentru prima dată în ultimii 12 ani când toate marile sindicate ale țării s-au mobilizat într-o cauză comună în ceea ce s-ar putea fi un declanșator pentru zile sau chiar săptămâni de tulburări naționale.

Liderii sindicali au spus că demonstrațiile de joi reprezintă doar „prima zi de mobilizare” și au sugerat că vor menține presiunea asupra lui Macron până când acesta va anula planul.

Creșterea vârstei de pensionare, printre planurile lui Emmanuel Macron

Pentru președintele Emmanuel Macron, care este într-a opta lună din cei cinci ani ai celui de-al doilea mandat de președinte, revizuirea pensionării este un proiect crucial. Dacă nu reușește, „imaginea lui Macron ca reformator s-a încheiat”, a spus Bruno Cautrès, cercetător la Sciences Po din Paris, care a menționat puține progrese în revizuirea sectorului public și reducerea deficitului guvernamental în ultimii cinci ani.

Și stânga și extrema dreaptă franceză se opun planurilor de creștere a vârstei de pensionare ale lui Macron. De asemenea, într-un sondaj recent, mai mult de două treimi dintre respondenți au declarat că se opun planurilor.

„Guvernul a pierdut deja prima bătălie”, a declarat politicianul de extremă stângă Jean-Luc Mélenchon. „Nimeni nu crede în meritul argumentelor prezentate de guvern”, a adăugat el.

Peste 40% dintre profesorii din clasele primare au fost în grevă, potrivit cifrelor inițiale ale Ministerului Educației din Franța. Sindicatele au spus, însă, că proporția profesorilor greviști din școala primară este spre 70%. În Paris, multe metrouri și trenuri locale au fost fie complet suspendate, fie au funcționat la o capacitate semnificativ redusă, iar multe trenuri de mare viteză din toată țara au fost anulate, conform Washington Post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel