Un miliardar rus renunţă la cetăţenie pentru că nu doreşte să fie asociat cu extremismul

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Miliardarul rus Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un mare succes al tehnologiei financiare (FinTech) din ultimii ani, a anunţat luni că a renunţat la cetăţenia Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, pe care l-a criticat într-un mod vehement, relatează AFP. 

 

'Am luat decizia de a renunţa la cetăţenia rusă. Nu pot şi nu vreau să fiu asociat cu o ţară fascistă care a declanşat un război împotriva vecinului său paşnic şi care ucide zilnic oameni nevinovaţi', şi-a argumentat Tinkov decizia într-o postare pe Instagram.

'Sper ca alţi oameni de afaceri ruşi de prim-plan să-mi urmeze exemplul pentru a slăbi regimul lui (Vladimir) Putin şi economia sa şi a-l învinge în cele din urmă', a adăugat el.

Omul de afaceri şi-a însoţit mesajul cu fotografia unui certificat de la consulatul rus care confirmă încetarea cetăţeniei sale ruse. 'Detest Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toţi ruşii care sunt deschis împotriva acestui război nebunesc', a subliniat Oleg Tinkov.

Un miliardar plin de culoare, Tinkov este fondatorul băncii Tinkoff, care a cunoscut o creştere rapidă, devenind în 2020 a treia cea mai mare bancă de retail din Rusia, devansată doar de giganţii Sberbank şi VTB, cu circa 20 de milioane de clienţi la ora actuală.

Bancherul rus criticase şi în aprilie în mod virulent ofensiva rusă 'absurdă' în Ucraina, cerând Occidentului să ajute la oprirea acestui 'masacru'. A fost una din cele mai ferme luări de poziţie la acea vreme din partea unui om de afaceri rus.

Tinkov a fost arestat în 2020 la Londra la cererea SUA, care l-au acuzat de fraudă fiscală. A fost eliberat ulterior pe cauţiune, dar a rămas la Londra unde urmează un tratament pentru leucemie.

A părăsit postul de CEO al băncii Tinkoff în 2020, al cărei consiliu director s-a distanţat de declaraţiile sale împotriva războiului dus de Kremlin în Ucraina, notează Agerpres. 

Analist moldovean: Am putea ruga România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova

Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești care oricând pot cădea pe teritoriul acestei țări, în condițiile în care Federația Rusă folosește tehnică militară veche, susține analistul Nicolae Negru.

El spune că în aceste condiții, în care statutul de neutralitate al Republicii Moldova a fost încălcat de Rusia, autoritățile de la Chișinău ar putea apela la România și NATO, ca în baza unui acord, să apere și spațiul aerian al Republicii Moldova care nu dispune de sisteme antiaeriene.

Fără un sistem de apărare antiaerian, Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești, vechi și fără precizie, care oricând pot cădea pe teritoriul țării, este de părere analistul politic Nicolae Negru. Riscul unor astfel de incidente este mare, atât timp cât continuă războiul în Ucraina.

„Noi nu avem mijloace de apărare. Ar trebui să ne adresăm la cei care au și ne pot ajuta. E vorba în primul rând de România, de NATO, să îi rugăm să încheiem un acord cu ei prin care să fie aparat spațiul aerian al Republicii Moldova. Noi ne considerăm, neutri dar neutralitatea noastră nu este respectată și atunci guvernarea noastră trebuie să facă tot posibilul să apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Rep. Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere de unul singur în fața agresiunii rusești”, spune Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel