Un medicament pentru tratamentul diabetului reduce riscul de Long COVID (studiu)

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un medicament pentru tratamentul diabetului, disponibil la scară largă şi ieftin, ar reduce cu 40% riscul de a contracta un COVID de lungă durată după testarea pozitivă pentru coronavirus, potrivit unui studiu recent publicat.

Această descoperire ar putea fi extrem de importantă în lupta împotriva acestei boli, încă misterioase şi care, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), afectează una din 10 persoane care se îmbolnăveşte de COVID, informează Agerpres.

În cadrul unui studiu de fază 3 randomizat a fost testat un medicament numit metformină. Dezvoltat iniţial din floarea de liliac francez, medicamentul a fost cel mai frecvent utilizat tratament pentru diabetul de tip 2 de zeci de ani.

Aceasta înseamnă că tratamentul este considerat a fi sigur, pe lângă faptul că este ieftin şi disponibil la scară largă.

Studiul, publicat în revista Lancet Infectious Diseases, a implicat 1.126 de persoane supraponderale sau obeze din Statele Unite, jumătate primind metformină, iar cealaltă jumătate un placebo, în zilele următoare testării pozitive pentru COVID.

După 10 luni, 35 dintre participanţii care au luat metformină au fost diagnosticaţi cu COVID de lungă durată, faţă de 58 dintre cei din grupul placebo, ceea ce reprezintă o reducere cu 40% a riscului.

Testele au inclus şi varianta Omicron

Studiul a fost realizat între decembrie 2020 şi ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că a inclus varianta Omicron, care ar fi cauzat mai puţine cazuri de COVID de lungă durată decât tulpinile anterioare, arată studiul.

Echipa care a realizat cercetarea a arătat anterior că metformina reduce cu peste 40% riscul vizitelor la urgenţă, al spitalizării şi al decesului pacienţilor.

"Datele noastre arată că metformina reduce cantitatea de virus SARS-CoV-2" la pacienţi, a declarat pentru AFP Carolyn Bramante, cercetătoare la Universitatea din Minnesota şi autorul principal al studiului.

Dacă vor fi confirmate, aceste rezultate ar fi "potenţial semnificative" pentru cercetările asupra COVID-ului de lungă durată, a declarat Jeremy Faust, de la Harvard Medical School, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetătorii au precizat că medicamentul nu a fost testat pe persoane care sufereau deja de COVID de lungă durată şi, prin urmare, nu a putut fi utilizat pentru a trata această boală, ci doar pentru a o preveni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel