Un manuscris al lui Einstein a fost vândut la licitaţie cu suma record de 11,6 milioane de euro

Albert Einstein / Foto Pixabay
Albert Einstein / Foto Pixabay

Un manuscris al lui Einstein despre teoria relativităţii a fost vândut la licitaţie cu suma record de 11,6 milioane de euro. 

Un manuscris al celebrului fizician Albert Einstein, în care acesta şi-a pregătit teoria relativităţii generale, a fost vândut la licitaţie pentru suma record de 11,6 milioane de euro (inclusiv taxele), marţi, la Paris, informează AFP, potrivit Agerpres.

Recordurile anterioare pentru un manuscris al lui Einstein au fost de 2,8 milioane de dolari (2,4 milioane de euro) în 2018, pentru o scrisoare despre Dumnezeu, şi de 1,56 milioane de dolari (1,39 milioane de euro) în 2017, la Ierusalim, pentru o scrisoare despre secretul fericirii. Documentul vândut marţi a fost estimat la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de euro.

Spre deosebire de cele care deţin recordurile anterioare, acesta este un document de lucru ştiinţific, ceea ce îl face rar. Este un manuscris autograf de 54 de pagini scris în 1913 şi 1914 la Zurich, Elveţia, de către fizicianul de origine germană şi de colaboratorul şi confidentul său, Michele Besso.

Autografele ştiinţifice ale lui Einstein din această perioadă şi, în general, de dinainte de 1919, sunt extrem de rare', a declarat înainte de vânzare Christie's, care a licitat acest obiect pentru casa Aguttes.

Anterior, o scrisoare manuscris cu ecuația E=mc2 a teoriei relativităţii a fost vândută cu 1,2 milioane de dolari

O scrisoare manuscris a lui Albert Einstein conţinând celebra sa ecuaţie E=mc2 a teoriei relativităţii a fost vândută la o licitaţie în Statele Unite pentru 1,2 milioane de dolari, de aproape trei ori mai mult decât se aşteptau organizatorii licitaţiei, informa în luna mai a.c. presa locală, potrivit EFE.

Documentariştii implicaţi în Einstein Papers Project, din cadrul Institutului de Tehnologie din California şi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au subliniat că mai există doar alte trei note scrise de mână de către omul de ştiinţă însuşi cu ecuaţia respectivă.

Scrisoarea scoasă la licitaţie, care provine de la un colecţionar privat, a fost achiziţionată în primăvară de un cumpărător anonim în cadrul licitaţiei virtuale organizate de RR Auction, în Boston (Massachusetts).

Scrisoarea este datată 26 octombrie 1946, are o singură pagină, este scrisă în limba germană şi este adresată fizicianului american de origine poloneză Ludwik Silberstein, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel