Un laureat al premiului Nobel a fost achitat într-un dosar de evaziune fiscală

Maria Ressa, laureat al premiului Nobel pentru pace. Sursa YouTube Rappler
Maria Ressa, laureat al premiului Nobel pentru pace. Sursa YouTube Rappler

Un tribunal filipinez a achitat-o ​​pe jurnalista Maria Ressa și instituția de știri Rappler de evaziune fiscală, într-o mișcare salutată drept o victorie pentru libertatea presei.

”Astăzi, faptele înving, adevărul învinge, justiția învinge”, a spus  Maria Ressa, care, dacă ar fi fost condamnată, ar fi putut primi o pedeapsă de până la 34 de ani de închisoare, potrivit BBC.

Victoria juridică a laureatului Nobel pentru Pace marchează sfârșitul unui caz început în 2018.

Maria Ressa, care a fondat instituția de știri Rappler, a fost ținta unei acțiuni legale lansate de Guvernul filipinez.

Sub fostul lider Rodrigo Duterte, Guvernul filipinez a acuzat-o pe Maria Ressa și Rappler că se sustrage de la plata impozitelor atunci când a strâns capital prin parteneriatul cu investitorii străini.

Departamentul de Justiție din Filipine a declarat că emiterea de instrumente financiare de către Rappler, cunoscută sub numele de bonuri de depozit filipineze, către investitorii străini Omidyar Network și North Base Media a generat un venit impozabil în valoare de 141,86 milioane de pesos (2,58 milioane de dolari), pe care nu i-a declarat în 2015.

Acuzata a negat acuzațiile și au spus că tranzacțiile implicau mecanisme financiare legitime care nu generează venituri impozabile.

În decizia sa, Curtea de Apel Fiscală din Filipine a declarat că procurorii nu au reușit să-i dovedească vinovăția dincolo de orice îndoială rezonabilă și a concluzionat că Ressa și Rappler nu au câștigat din tranzacții, conform raportului Rappler privind verdictul.

Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Filipine a declarat că acest caz de evaziune fiscală reflectă o utilizare tot mai mare a legii pentru represalii şi intimidare împotriva jurnaliştilor şi a societăţii civile.

Guvernul filipinez a încercat în mod repetat să închidă Rappler, care a scris critic la adresa administrației președintelui Filipinei, Rodrigo Duterte. În ianuarie 2018, s-a revocat licența de funcționare a instituției de știri și a declarat că Rappler, care are doi investitori americani, a încălcat o clauză din constituție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel