Un „diavol de praf” uriaș a apărut în imaginile surprinse de roverul Perseverance pe Marte

foto: NASA, Perseverance Rover
foto: NASA, Perseverance Rover

O imagine mai puțin obișnuită a fost surprinsă de roverul Perseverance.

Roverul Perseverance al NASA a capturat imagini rare cu un fenomen cunoscut drept „diavol de praf” care se manifestă pe suprafața planetei Marte. Vârtejul de praf are o înălțime mai mare decât o tornadă de dimensiuni medii din Statele Unite și este de cinci ori mai înalt decât Empire State Building, conform datelor furnizate de NASA.

Furtuna a fost observată de rover în timpul celei de-a 899-a "Sol" (zi marțiană) a misiunii sale pe Planeta Roșie. Roverul a filmat „diavolul de praf” timp de aproximativ 84 de secunde, în timp ce acesta se manifesta pe vârful unei creste din apropiere, la o distanță de aproximativ 4 kilometri.

Jet Propulsion Lab (JPL) al NASA a publicat un time-lapse al fenomenului, prezentând acțiunea la o viteză de 20 de ori mai mare.

Tornada impunătoare se deplasa cu aproximativ 19 km/h și avea o lățime de aproximativ 61 de metri. Imaginile au surprins o înălțime maximă de 118 de metri pentru furtună, dar partea superioară a acesteia a fost tăiată, astfel că înălțimea reală nu este cunoscută. Cu toate acestea, cercetătorii estimează că a fost extrem de înaltă.

„Nu vedem vârful diavolului de praf, dar umbra pe care o aruncă ne dă o bună indicație a înălțimii sale”, a declarat Mark Lemmon, cercetător planetar la Space Science Institute din Boulder, Colorado, și membru al echipei științifice a Perseverance. „Majoritatea sunt coloane verticale. Dacă acest diavol de praf ar fi configurat în acest fel, umbra sa ar indica faptul că are o înălțime de aproximativ 2 km.”

Cum apar acești "diavoli de praf"

„Diavolii de praf” apar atunci când celulele ascendente de aer cald se împletesc cu coloanele descendente de aer mai rece. Acești vârtejuri se formează și pe Pământ, în special în zone uscate și prăfoase precum Arizona. Dimensiunile lor tipice variază între 3 și 91 de metri în lățime și între 152 și 305 metri în înălțime.

„Diavolii de praf” marțieni sunt mai slabi și mai scurți decât vârtejurile de praf întâlnite pe Pământ. Cu toate acestea, în cazul vârtejului recent filmat, este evident că acesta era mult mai înalt. Cercetătorii estimează că acest vârtej a depășit în înălțime media tornadelor americane de pe Pământ, care ating în mod obișnuit între 500 și 1.500 de metri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel