Un deputat ucrainean care lucrase pentru administrația rusă din Herson a fost asasinat

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Deputatul ucrainean Oleksii Kovalev a fost împușcat mortal în propria locuință.

Un deputat ucrainean care trecuse în regiunea ocupată Herson pentru a lucra pentru administraţia rusă a fost asasinat, potrivit anchetatorilor ruşi, transmite luni DPA.

Ancheta preliminară arată că Oleksii Kovalev, în vârstă de 33 de ani, a fost împuşcat mortal în locuinţa sa, au anunţat autorităţile de anchetă penală ruse pe Telegram. Partenera sa a fost înjunghiată în atac şi a murit la spital, potrivit unor surse ucrainene.

Câţiva deputaţi ucraineni au informat despre moartea lui Kovalev. Acesta supravieţuise deja unei explozii în iunie. Omul de afaceri Oleksii Kovalev fusese ales în Rada Supremă în 2019 prin mandat direct în regiunea Herson pentru partidul prezidenţial Slujitorul Poporului.

În aprilie, după ce a revenit în regiune, a fost exclus din partid şi din grupul parlamentar sub suspiciunea de colaborare cu Moscova, iar procuratura l-a anchetat pentru trădare. În regiunea Herson controlată de Rusia, el a avut funcţiile de adjunct al şefului administraţiei şi ministru al agriculturii.

Rusia a preluat controlul în aproape toată regiunea Herson din sudul Ucrainei după invazia declanşată la 24 februarie. În ultimele săptămâni au avut loc mai multe atacuri asupra unor ucraineni care au colaborat cu forţele de ocupaţie, notează DPA, citat de Agerpres.

Rusia trebuie să asigure accesul inspectorilor AIEA la centrala de la Zaporojie, afirmă SUA

Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american, potrivit căruia opţiunea 'cea mai sigură' ar fi o oprire 'controlată' a reactoarelor, transmite AFP.

'Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă', a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei 'zone demilitarizate' în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului. Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra 'riscului real de catastrofă nucleară'.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel