Un cuvânt din limba română are toate vocalele. E posibil să îl fi folosit şi tu măcar o dată

Fotografie de la Suzy Hazelwood, Pexels
Fotografie de la Suzy Hazelwood, Pexels

Un cuvânt din limba română are în el toate vocalele din alfabet. 

Acest cuvânt, lung de 17 litere, conţine toate vocalele alfabetului, adică a, ă, â, e, i, î, o, u. Este vorba despre "autoînsămânţările", care vine de la verbul "a autoînsămânţa", şi înseamnă procesul natural prin care plantele se însămânţează, prin seminţe. 

În limba română avem şi cuvinte formate doar din alternări de vocale şi consoane, anume citomegalovirusurilor și mucopolizaharidozelor.

Primul dintre ele este legat de Citomegalovirus, un virus din clasa virusurilor herpetice, în timp ce mucopolizaharidoze reprezintă tulburări cauzate de deficiența unor enzime implicate în degradarea unor substante celulare.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este cel mai lung cuvânt din limba română, dar acesta nu se găsește în orice dicționar al limbii române, ci doar în cele de specialitate, medicale.

Cuvântul are numai puțin de 44 de litere și reprezintă denumirea unei boli pulmonare cronice de care sunt afectați în cea mai mare parte muncitorii din mine după ce inhalează substanțele toxice de acolo, scrie Fanatik.

Concurs de postere pentru liceeni, de Ziua Îndrăgostiţilor 

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) anunţă lansarea unui concurs de postere dedicat elevilor cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor, termenul pentru trimiterea materialelor fiind 20 februarie.

"Muzeul Naţional al Literaturii Române invită liceenii să dea frâu liber emoţiilor şi creativităţii pentru a sărbători în mod inedit luna iubirii, alternând bucuria de a interacţiona cu limbajul poetic şi entuziasmul de a-l reinterpreta vizual. Concret, pornind de la alegerea liberă a unui poem dintr-o listă propusă de noi, elevii vor realiza un poster sugestiv care să înglobeze mesajul artistic şi să îl exploreze prin intermediul artelor vizuale, produsul final fiind destinat atât publicului şcolar, cât şi publicului adult care frecventează spaţiul muzeal", a transmis, vineri, MNLR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel