Un cântăreț de muzică populară afgană a fost executat de talibani. O tânără YouTuber a murit în atentatele de la aeroport

Pixabay
Pixabay

Un artist de muzică popular afgană și o tânără YouTuber au murit în ultimele zile în Afghaistan. 

Odată cu începerea retragerii trupelor americane ori străine și implicit finalizarea acestui proces, a dus la mai multe decese, fie că vorbim de atentate, sau chiar de o primă execuție a unui cântăreț. 

Cântărețul popular afgan Fawad Andarabi a fost târât din propria casă și ucis de talibani într-o provincie montană, restrânsă, la nord de Kabul, vineri, a declarat un jurnalist local pentru CNN, apărând temeri privind revenirea regimului dur a talibanilor de acum 20 de ani, când a fost interzisă muzica. 

Împușcat în cap pe proprietatea familiei

Fiul său, Jawad, a declarat pentru The Associated Press că artistul a fost „împușcat în cap” la ferma familiei sale din Valea Andarab din nordul provinciei Baghlan.

„Era nevinovat, un cântăreț care doar distra oamenii”, a spus fiul său. AP a fost prima redacție care a raportat moartea lui Fawad Andarabi. CNN nu a confirmat în mod independent circumstanțele legate de uciderea cântărețului, dar fostul ministru de interne al Afganistanului, Massoud Andarabi, care locuiește în același district în care se află familia cântărețului, a vorbit public despre eveniment. 

„Brutalitatea talibanilor continuă în Andarab. Astăzi l-au ucis cu brutalitate pe cântărețul folcloric, Fawad Andarabi, care pur și simplu aducea bucurie acestei văi și oamenilor săi. În timp ce cânta aici " frumoasa noastră vale, țara strămoșilor noștri, care "nu se va supune brutalității talibanilor"”, a scris pe Twitter sâmbătă.

Muzica este interzisă

Uciderea lui Andarabi a creat îngrijorare cu privire la revenirea regimului de guvernare dur pe care talibanii l-au impus când au fost ultima dată la conducerea Afganistanului, din 1996 până în 2001. În acea perioadă, talibanii au interzis majoritatea formelor de muzică ca neislamice.

Într-un interviu acordat miercuri pentru The New York Times, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că „muzica este interzisă în Islam”. El a adăugat că talibanii speră să îi poată „convinge pe oameni să nu facă astfel de lucruri, în loc să-i preseze”.

Intoleranța anterioară a grupului militant pentru muzica fără semnificație religioasă i-a făcut pe militanții drepturilor omului să fie atenți la reprimarea artiștilor.

O tânără YouTuber a murit în atentatele de la aeroport

De obicei, postările ei o arătau gătind sau explorând Kabulul alături de prietenii ei, în haine moderne și cu muzică veselă în fundalul imaginilor. Dar înainte ca Sadeqi să înceapă chiar să vorbească, expresia descurajată de pe fața ei le spunea urmăritorilor că de această dată este diferit, relatează CNN

„Din moment ce nu avem voie să lucrăm și să ieșim din casele noastre, a trebuit să vă înregistrez un ultim videoclip”, a început ea. „Și prin acest videoclip îmi iau la revedere de la toți”.

Ea le-a spus urmăritorilor că este prea speriată pentru a merge pe stradă și le-a cerut să se roage pentru ea.

„Viața în Kabul a devenit foarte dificilă, mai ales pentru cei care erau liberi și fericiți”, a spus ea. "Mi-aș dori să fie doar un vis urât, aș vrea să ne putem trezi într-o zi", a adăugat ea, oprindu-se uneori pentru a înăbuși lacrimile.

Câteva zile mai târziu, Sadeqi a fost ucisă într-un atac terorist în fața aeroportului internațional din Kabul, au declarat pentru CNN doi dintre colegii ei. Cel puțin 170 de afgani au murit în această atrocitate, în timp ce încercau cu disperare să fugă din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel