Un blogger pro-rus a fost arestat în Spania și este pus sub acuzare pentru trădare.
Poliția Națională spaniolă confirmă reținerea bloggerului pro-rus Anatoly Shariy la Tarragona sub acuzația de trădare, transmit surse din peninsula iberică. Aceleași surse din poliția spaniolă spun că „va fi tras la răspundere”. Spania și Ucraina au semnat un acord de cooperare în lupta împotriva criminalității internaționale.
Anterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a raportat că bloggerul pro-rus Anatoly Shariy a fost reținut în Spania. SBU îl suspectează de înaltă trădare.
Acest lucru a devenit posibil datorită interacțiunii strânse a Serviciului de Securitate al Ucrainei cu Biroul Procurorului General, în calitate de parteneri internaționali și ca urmare a unei operațiuni speciale pe mai multe niveluri a ofițerilor de aplicare a legii ucraineni.
Serviciul special ucrainean îl suspectează pe Shariy de comiterea infracțiunilor în temeiul a două articole din Codul penal al Ucrainei: art. 111 (înalta trădare) și art. 161 (încălcarea egalității cetățenilor în funcție de rasă, naționalitate, convingeri religioase, handicap și alte caracteristici), scrie Pravda.
Potrivit anchetatorilor SBU, acesta a desfășurat activități ilegale în detrimentul securității naționale a Ucrainei în sfera informațională. Conform unor informații primite de serviciile ucrainene, Shariy a acționat la ordinele structurilor străine.
Dovezile anchetei au fost confirmate de o serie anchete, care au stabilit că în interviurile și discursurile lui Shariy există fapte despre activitățile sale subversive împotriva Ucrainei.
"Aşa cum s-a dovedit deja în alte războaie, erorile de identificare sunt uşor de făcut în zone de conflict. Acest risc este comun tuturor combatanţilor. Dacă adăugăm şi posibilitatea bruierii mijloacelor electronice de navigaţie, a instrumentelor de identificare, atunci ar fi uşor de văzut cum avioane civile, pline de oameni nevinovaţi, să fie ţintite de rachete sau arme cu detecţie radar", avertizează EASA, conform Reuters.
EASA a adăugat că există şi riscul ca numărul operaţiunilor militare din aeroporturile civile să crească, dar şi că "dronele militare şi aeronavele care operează în zone de conflict pot cu uşurinţă şi fără intenţie să intre în spaţiul aerian civil adiacent". Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu