Un bihorean își terorizează, bate și înșală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit

Un bihorean își terorizează, bate și înșală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un bihorean își terorizează, bate și înșală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un bihorean își terorizează consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit. Cetățeanul are 11 dosare penale, dintre care trei au fost trimise în faţa instanţei.

La crâşma din Poienii de Jos, poveştile despre isprăvile lui Kiki curg mai dihai ca apa de pe munte după dezgheţ. Când îi tună, şi se întâmplă des, Ioan Coste intră noaptea în case peste oameni, taie roţi de maşini şi biciclete, fură, înşală, se leagă de vecini, de copii, femei şi bătrâni, pe care îi mai şi loveşte cu ce-i vine la mână. Pe o fetiţă a atacat-o cu o furcă, unui bătrân de 82 ani i-a dat cu o sticlă în cap, pe un altul l-a ciomăgit cu cârja...

"Nu poţi să-ţi imaginezi ca un om să facă atâta şi să nu i se întâmple nimic. Ăsta nu se opreşte până nu omoară pe cineva!", e concluzia consătenilor, care nu ştiu unde să mai ceară ajutor. De vreo trei ani, de când Coste a început să-i terorizeze, poliţiştii sunt chemaţi uneori şi de patru ori pe săptămână, dar bărbatului pare să nu-i pese şi continuă cu batjocura.

Supărarea când îi vine

Fost miner, pensionat pe motive de boală, Coste a fost mereu pus pe scandal, zic sătenii. Neînsurat şi lăsat în plata Domnului chiar şi de familie, din pricina firii violente, bărbatul stă singur. O vreme s-a ocupat şi el, ca mai toţi localnicii, cu plante medicinale pe care le vindea prin târguri prin ţară, până în urmă cu vreo 3 ani, când l-a prins "boala" păcănelelor şi a băuturii. De atunci, parcă a intrat diavolul în el, zic oamenii.

Mariana Coste îi este vecină de gard şi, deşi soţul ei e văr primar cu bărbatul, nu-i chip să se înţeleagă. Kiki îi jigneşte de câte ori îi vede, urlând după ei şi blestemându-i, inclusiv pe copii şi nepoţi. "Într-o duminică dimineaţă, când am deschis poarta, îşi făcuse nevoile la noi la poartă, şi treaba mică şi treaba mare. Mintea mea de om nu poate concepe cum poate fi aşa", zice femeia.

De gât cu secretarul

Pe un alt sătean, Alin Peti , fost şef al ARR Bihor, acum director la CAO Beiuş, l-a sunat vara trecută noapte de noapte, de pe un număr ascuns, cerându-i 5.000 euro ca să nu-i răpească şi să-i omoare copilul. Omul n-a ştiut cine îl ameninţa, a făcut plângere la Poliţie, dar tot el a fost cel care l-a dibuit. Ioan Coste a şi fost trimis în judecată pentru şantaj, dar Judecătoria Beiuş tocmai l-a achitat săptămâna trecută, pe motiv că fapta lui "nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni".

"Nu s-a liniştit nici după ce a ajuns cercetat. Ca să se răzbune, mi-a tăiat roţile de la o maşină, de la un camion şi de la un tractor, a furat bicicleta copilului, îmi intra noaptea în fermă, fura din frigidere... N-am mai făcut reclamaţii, că ar însemna să stau toată ziua pe la Poliţie, pentru declaraţii. Dar pentru povestea cu copilul nu-l las, nu va rămâne aşa", susţine Peti, revoltat.

Pe Kiki l-a reclamat şi secretarul comunei, că l-a luat de gât chiar în sediul Primăriei, furios că nu voia să-i dea datele personale ale unor săteni. "A vrut să-i dau CNP-urile celor cu care avea probleme. Când i-am spus că nu se poate, m-a luat de gât. L-am şi filmat, am depus o plângere pentru ultraj, am dat şi înregistrarea, dar i-au clasat dosarul. Nu mai înţeleg ce se întâmplă", zice Florin Puie.

Condamnat şi nu prea

Tot de ultraj s-au plâns şi şeful de post, Ioan Gudiu, şi ajutorul acestuia, Andrei Ţepuş, pe care Coste i-a atacat în 2019, când agenţii l-au căutat acasă cu un proces-verbal de sancţionare, după un scandal pe care îl provocase. De altfel, în dosarul cu poliţiştii, acum două săptămâni, a şi fost condamnat la un 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare.

Fiind în proces cu el, poliţiştii nu au mai preluat reclamaţiile sătenilor îndreptate împotriva lui, trimiţând oamenii la Ştei. Dar şi poliţiştii de acolo, zic localnicii, se iau de cap când aud de Kiki şi chiar cer să nu-i mai bombardeze cu plângeri ori să se împace cu el.

A păţit-o şi Mădălin Suciu, luat la ochi de Coste după ce a ajuns martor împotriva lui în procesul poliţiştilor. "Mi-a intrat în curte şi mi-a înţepat cauciucurile de la bicicletă, apoi mi-a furat motoreta parcată în faţa casei. I-au găsit şi cuţitul cu care a tăiat lanţul. După ce am făcut reclamaţie, a venit o poliţistă de la Ştei ca s-o retrag, că pe ei îi costă mai mult să-l dovedească decât motoreta pe care mi-a furat-o şi bicicleta pe care mi-a distrus-o", zice cu obidă Mădălin.

Chetă în numele primarului

Dar plângerile continuă. Stela Pirtea, o tânără din Poieni, a apelat la poliţişti după ce Coste i-a lovit cu o furcă fetiţa de 7 ani, târând-o apoi de păr pe stradă. O altă femeie din sat, Loredana Dan, a sunat la Poliţie recent, pe 8 aprilie, după ce bărbatul a urlat la ea, în plină stradă, de faţă cu copiii, şi şi-a tras jos pantalonii, arătându-i organul.

Şi asta nu e tot. Pentru că nu are bani, Kiki umblă prin sate cu "colecta", păcălind mai ales văduvele bătrâne. "La un moment dat a cerut câte 30 lei. A zis că trebuie să le dăm muncitorilor care lucrau la conducte. Acum, când a aflat că primaru-i bolnav, s-a dus pe la bătrâne să ceară bani pentru operaţia lui. E de toată groaza...", spune Mădălin Suciu.

Probleme cu echipele medicale

Nu doar localnicii au zăcut victime nebuniilor lui Coste, ci şi echipajele medicale de urgenţă pe care le-a chemat de două ori în ultima lună, sub pretextul că se simte rău. Realitatea, zic oamenii, a fost că voia să ajungă la Beiuş şi n-a găsit "ocazie", aşa că a sunat la 112, fiind transportat la Compartimenul de Urgenţă al spitalului de unde, după investigaţii, a fost lăsat să plece. "A făcut-o de două ori, l-a luat ambulanţa chiar din faţa barului", povesteşte un sătean.

Deşi oamenii locului cred că nu-i cu toate "ţiglele la casă", mai ales că o vreme a şi fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Nucet, poliţiştii şi procurorii susţin că bărbatul a fost testat şi găsit cu discernământ. În schimb, Coste se declară doar "stresat", jurându-se că toate acuzaţiile la adresa sa "sunt minciuni".

"N-am nimic cu nimeni, n-am înjurat, n-am bătut pe nimeni, n-am furat, mint toţi. Io cheltui 3 milioane de lei pe lună pentru boabe de stres din cauza lor. Toţi îs pe mine, pentru că n-am pe nimeni. Toţi mă provoacă, şi şeful de post, să dau în cineva. Io nu dau în nimeni", pretinde Kiki, hotărât să se răzbune pe toţi "duşmanii" cu care are baiuri.

"Dacă scăp de puşcărie - uitaţi aci’ la mine, că io trăiesc mult, că mama are 98 ani, iar bunica a trăit până la 102 - io mă duc în străinătate, că am trei nepoţi. Stau 10 ani, adun vreo 3 miliarde. Cu banii ăia, aduc mafia din Sicilia şi, pe rând, pe toţi îi execută, pe Alin Peti, pe Suciu, pe domnul şef de la Parchet, pe şeful de post, pe toţi... În 3 ani îi termin. Şi când oi avea 80 de ani, mă întorc în România şi zic: da, io i-am pus să-i omoare!", zice Kiki. Îşi va face dreptate cu mâna altora, cum ar veni, rece, calculat şi... cu tot discernământul.

11 dosare penale pe numele agresorului

Pe numele lui Ioan Coste s-au strâns din 2019 până în prezent 11 dosare penale, dintre care trei au fost trimise în faţa instanţei. "Cauzele privesc infracţiuni de ameninţare, loviri şi alte violenţe, distrugere, ultraj, violare de domiciliu, şantaj", susţine prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea, şi el "duşman" de-al lui Kiki, care îl acuză de abuz.

Pe lângă acestea, la Poliţia Ştei şi Parchetul Beiuş aşteaptă să fie rezolvate alte câteva zeci de petiţii, în parte ale sătenilor din Poienii de Jos, care cer să se ia măsuri împotriva lui Coste, iar altele depuse în replică de el împotriva reclamanţilor săi.

De ce nu se iau măsuri mai ferme împotriva bărbatului şi dacă e adevărat că poliţiştii au încercat să-i convingă pe reclamanţi să-şi retragă plângerile, reprezentanţii Poliţiei au refuzat să comenteze. "La Inspectoratul de Poliţie Bihor nu s-au depus reclamaţii legat de astfel de aspecte. Dacă există, se vor dispune cercetări de către şeful Inspectoratului", a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa, potrivit eBihoreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel