Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul I î.Hr. Ar fi putut primi 20 de mii de euro, dar s-a ales cu dosar penal

Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul I î.Hr. / Foto: Captură video PRO TV
Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul I î.Hr. / Foto: Captură video PRO TV

Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul întâi înainte de Hristos. S-a ales cu dosar penal.

Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul I î.Hr, evaluată la peste 40.000 de euro. Ar fi putut primi 20 de mii de euro, dar s-a ales cu dosar penal pentru că nu a anunțat autoritățile despre descoperire, transmite PRO TV.

Experții au stabilit că brățara este confecţionată din aur de 24 de karate. Obiectul reprezintă un corp de șarpe cu un cap de lup. Bărbatul a descoperit brățara dacică când efectua niște lucrări în gospodărie. Timp de doi ani, copiii lui s-au jucat cu obiectul de patrimoniu, fără să știe cât de prețioasă este. Bărbatul  a curățat-o cu diferite soluții și chiar a tăiat-o cu o daltă pentru a vedea cum arată în interior, apoi s-a dus la un amanet. Așa a fost prins.

“A cărat niște pământ de undeva și pământul ăla, primăvara, ce zici că se întâmplă? A găsit-o acolo, în pământ.”, a spus un vecin.

Ce spun istoricii despre această descoperire

Istoricii spun că descoperirea unei brățări de aur în această zonă este considerată un adevărat eveniment în lumea arheologică.

”Brățara de aur este singura cunoscută pe teritoriul Munteniei. Este un document istoric de primă mărime. Până în prezent nu știam de faptul că în timpul regatului dacic sau imediat după moartea lui Burebista, aici, în zona Oltului, a fost un centru de putere în cadrul acestui regat”, a declarat Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României

”Ignoranță și lăcomie"

Bărbatul care a găsit brățara dacică ar fi putut primi aproape 20.000 de euro recompensă dacă ar fi anunțat autoritățile în 72 de ore, adică cu jumătate din valoarea la care a fost estimat obiectul.  Acum, acesta a rămas doar cu dosar penal pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu.

 ”Ignoranță și lăcomie. Au omorât găina care făcea ouă de aur și au făcut-o supă și nici pe aia nu au mâncat-o, că a intervenit Poliția.”, a adăugat Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.

Acum, brățara a ajuns, în sfârșit, la Muzeul Județean Olt. În țară mai există 12 brățări dacice, toate provenite din zona Sarmizegetusa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel