Bărbat judecat după 76 de ani, pentru asistență la uciderea a 3518 prizonieri. A fost în gărzile germane SS

Pexels
Pexels

Un bărbat de 100 de ani a fost dat în judecată pentru crimele comise în cel de-al Doilea Război Mondial. 

La șaptezeci și șase de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, un fost gardian al lagărului de concentrare a fost judecat pentru asistență la uciderea a 3.518 prizonieri la Sachsenhausen lângă Berlin, scrie BBC. Josef S este acuzat de complicitate la împușcarea prizonierilor de război sovietici și uciderea altora cu gaz Zyklon B, relatează BBC

Timpul se scurge repede pentru infractorii din epoca nazistă, care ar trebui să ajungă în fața legii, momentan Josef fiind cel vechi inculpat care a fost judecat până acum. Abia în ultimii ani au fost aduși în judecată naziștii de rang inferior.

Precedent creat în urmă cu un deceniu

În urmă cu zece ani, condamnarea fostului gardian SS John Demjanjuk a creat un precedent care a permis procurorilor să acuze oameni care au ajutat și au instigat crimele naziste în al doilea război mondial. Până atunci, participarea directă la crimă trebuia dovedită.

Identificat cu numele de Josef S, din cauza legilor germane privind confidențialitatea, inculpatul a fost condus într-o sală de sport special adaptată dintr-o închisoare din Brandenburg an der Havel, unde procesul a început cu măsuri stricte de securitate. 

Inculpat adus în scaunul rulant

A ajuns în fața curții într-un scaun cu rotile, strângând o servietă și a intrat cu ajutorul unui cadru de mers. Josef S locuiește în zona Brandenburg de ani de zile și se spune că era lăcătuș. Acesta nu a vorbit public despre proces.          

Avocatul său, Stefan Waterkamp, ​​a declarat instanței că inculpatul nu va face niciun comentariu la proces cu privire la acuzațiile împotriva sa. Cu toate acestea, el va vorbi despre circumstanțele sale personale la audierea de vineri.

Josef S avea 21 de ani când a devenit gardian la Sachsenhausen în 1942. Acum, la aproape 101, este considerat capabil să se prezinte în instanță până la două ore și jumătate pe zi. Procesul urmează să continue până în ianuarie.

Vezi și: Fosta secretară a unui lagăr nazist, în vârstă de 96 de ani, a fugit înaintea procesului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel