Un bărbat bolnav de scleroză și-a dat în judecată statul la CEDO pentru încălzirea globală

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Un bolnav a cărui afecțiune se agravează odată ce temperatura crește a dat statul în judecată pentru încălzirea globală.

Un austriac diagnosticat cu scleroză multiplă, o afecţiune ale cărei simptome se agravează odată ce temperaturile cresc, a depus o plângere împotriva ţării sale motivând că aceasta nu a reuşit să ofere protecţie contra încălzirii globale, informează luni AFP. Dosarul a fost depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunţat luni filiala locală a mişcării Fridays for Future, iniţiată de activista suedeză de mediu Greta Thunberg.

După 25 de grade Celsius trebuie să folosesc un scaun cu rotile. Cu alte cuvinte, sunt deja afectat de criza climatică şi voi fi şi mai afectat pe viitor, a explicat Mex M., care doreşte să rămână anonim, citat în comunicat.

Ce acuzații aduce statuluiÎn urma unui demers fără succes din octombrie în justiţia austriacă din cauza unor chestiuni de formă, acest consultant în domeniul energiei în vârstă de 40 de ani apelează acum la organismul european pe motiv că, în opinia sa, Austria încalcă mai multe dispoziţii ale Convenţiei europene a drepturilor omului, printre care se numără Articolul 2, cu privire la dreptul la viaţă.

Legea naţională asupra climei este slabă şi, în plus, actualul arsenal legal nu ne oferă posibilitatea de a depune contestaţie. Prin urmare, solicităm dreptul de a contesta această lege şi solicităm, de asemenea, măsuri climatice mai eficiente, a explicat pentru AFP avocata bărbatului, Michaela Kroemer.

Statul nu a reuşit să acţioneze şi trebuie să facă mai multe pentru a limita la 1,5 grade Celsius creşterea temperaturilor de pe planetă comparativ cu valorile anterioare revoluţiei industriale, a continuat avocata.

Dosar de o mie de paginiLa solicitarea AFP, Ministerul Mediului, condus de un membru al partidului ecologist de la începutul anului 2020, nu a răspuns imediat.

Dosarul de o mie de pagini a fost transmis vineri la Strasbourg, unde Curtea ar trebui să decidă până în vară dacă acest caz va fi tratat cu prioritate având în vedere situaţia de urgenţă climatică. Fridays for Future a lansat o campanie de finanţare participativă (crowdfunding) care a strâns 30.000 de euro pentru a acoperi toate costurile asociate acestui demers.

Două plângeri similare sunt în curs de examinare la CEDO: şase portughezi cu vârste cuprinse între 8 şi 21 de ani acuză 33 de state europene că nu şi-au îndeplinit angajamentele privind combaterea încălzirii globale, în timp ce în Elveţia asociaţia Les Aînées pour la protection du climat dă în judecată Confederaţia Elveţiană pentru neglijenţă climatică.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy