Un ASTEROID considerat potenţial PERICULOS va trece sâmbătă pe lângă Pământ. De unde îl pot urmări românii

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Un asteroid considerat potenţial periculos va trece pe lângă Pământ sâmbătă, 6 februarie.

Asteroidul (99942) Apophis, considerat de specialişti potenţial periculos, va putea fi urmărit de la Observatorul Astronomic din Galaţi în ziua de 6 martie, se arată într-o informare transmisă, marţi, de reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Potrivit sursei citate, asteroidul (99942) Apophis face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi, aceştia fiind numiţi şi Potentially Hazardous Asteroids (PHAs).

"Un asteroid se numeşte potenţial periculos dacă îndeplineşte în acelaşi timp două condiţii. Prima condiţie este ca distanţa minimă între orbita asteroidului şi orbita Pământului să fie mai mică de 7,5 milioane de kilometri, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5 distanţe Pământ-Lună, iar a doua condiţie este ca diametrul asteroidului să fie mai mare de 140 de metri", se precizează în informare.

Când a fost descoperit asteroidul



Respectivul asteroid a fost descoperit în anul 2004 la Kitt Peak National Observatory din SUA, iar în anul 2013 a fost urmărit prima oară şi de la Observatorul Astronomic din Galaţi.

Observaţiile astrometrice realizate atunci au contribuit la determinarea unei orbite cât mai precise pentru acest asteroid. Perioada de rotaţie în jurul Soarelui este de 0,89 ani tereştri, iar diametrul estimat al acestui asteroid este cuprins între 220 şi 680 metri.

 

Ora la care poate fi văzut



Pe 6 martie, la ora 1,06 (UT), asteroidul (99942) Apophis va trece prin apropierea planetei noastre, iar evoluţia lui va putea fi urmărită de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, relatează Agerpres.

În anul 2029, asteroidul (99942) Apophis va trece din nou prin apropierea Pământului. Până la 1 martie, la Observatorul Astronomic din Galaţi au fost observate 1.171 de corpuri cereşti - asteroizi şi comete, fiind raportate 12.163 măsurători de poziţii către Minor Planet Center. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel