Un adolescent indian a uimit lumea șahului. L-a bătut pe cel mai bun jucător din lume

Sursă foto: Facebook (FIDE Online Arena)
Sursă foto: Facebook (FIDE Online Arena)

Un adolescent indian l-a detronat pe cel mai bun șahist din lume. Care este povestea sa. 

„Vreau doar să mă întind în pat”, a spus Praggnanandhaa luni dimineața, după ce l-a învins pe Magnus Carlsen, cel mai bun jucător de șah din lume, la Airthings Masters, un turneu fulger online, scrie BBC. Băiatul de 16 ani cu aspect fragil din orașul Chennai, din sudul Indiei, nu este străin de succes. La 10 ani, Praggnanandhaa a devenit cel mai tânăr maestru internațional din istoria jocului. Doi ani mai târziu, în 2018, devenise al doilea cel mai tânăr mare maestru de șah din lume.

Acum, prodigiosul adolescent și-a îndeplinit „cel mai mare vis” devenind doar al treilea indian care l-a întrecut pe marele maestru norvegian în vârstă de 32 de ani.

India, un hub al șahului

Praggnanandhaa, sau Pragg, așa cum este cunoscut popular, aparține unei generații de tineri indieni care întruchipează influența tot mai mare a țării în șah, un sport care își are originile într-un joc de masă indian pentru doi jucători din secolul al VI-lea. Ar putea fi considerat banal, însă este departe de a fi așa, având în vedere obsesia țării pentru cricket. 

India are acum 73 de mari maeștri, față de 20 în 2007. Doi dintre ei sunt femei. Printre aceștia se numără și Koneru Humpy, de 34 de ani, campion mondial la șah rapid. Ea a câștigat titlul în decembrie 2019, după o pauză maternală de doi ani.

Trei dintre colegii lui Praggnanandhaa se numără printre cei mai promițători jucători ai generației sale - Nihal Sarin, de 18 ani, maestru în șah de viteză și campion al Asiei la blitz în 2019, urmat de Arjun Erigaisi, de 18 ani, pe care Viswanathan Anand, de cinci ori campion mondial, îl numește unul dintre „cele mai bune speranțe” ale Indiei și Dommaraju Gukesh, de 15 ani, care a devenit al doilea cel mai tânăr mare maestru din istoria șahului în 2019.

A dat gamingul pe șah

Praggnanandhaa a atras deja atenția la nivel mondial. „La o vârstă la care băieții și-ar da o mână pentru ore nesfârșite de jocuri video, el și-a perfecționat arta liniștii și a concentrării într-un sport care nu este preferatul adolescenților”, a menționat Susan Ninan, care face referire la șah pentru ESPN India. într-un articol din 2018 intitulat cu prevestire, Băiatul care ar putea fi rege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel