Umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR! Badea: Scriem o filă importantă în istoria Hidroelectrica

Foto / Biroul de Presă al Hidroelectrica
Foto / Biroul de Presă al Hidroelectrica

Hidroelectrica a finalizat umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR și recepția lucrărilor.

Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere la cota NNR (nivel normal de retenție) – 1072,5 mdm a lacului Gura Apelor, aparținând AHE Râul Mare Retezat, Sucursala Hațeg, precum și la inaugurarea obiectivului, care – cu această ocazie, a fost dat în exploatare în parametrii inițial proiectați.

Recepția finală a fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltrații în exces în zona versantului stâng și a necesității finalizării drumului de contur. Ulterior efectuării unor operațiuni de injecție de beton și consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranței, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepția finală. Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare și cumulează cca 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicități favorabile.

Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat în prezența conducerii centrale și locale a Hidroelectrica SA, alături de autoritățile județului Hunedoara, prefect, reprezentanți ai parlamentului și cultelor religioase etc.

Filă importantă în istoria Hidroelectrica

„Scriem o filă importantă în istoria Hidroelectrica, o pagină a încrederii în lucrul temeinic făcut și a deciziilor complet asumate. Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potențialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să râmână o Cenușăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialiști și în efortul echipei Hidroelectrica. În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiție pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro, și care a trecut deja de fazele inițiale ale achiziției”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidoelectrica.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, constructia ingloband 7 milioane de metri cubi de piatra proveniti din carierele din zona, precum si un milion de metri cubi de pamant. Constructia, inalta de 160 de metri, este asezata pe o baza lata de 560 de metri si se intinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalata de 349 MW si o energie medie multianuala de 629,50 GWh.

AHE Raul Mare Retezat exploateaza potentialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, intins pe versantii nordici ai Muntilor Retezat si care functioneaza ca un veritabil castel de ape naturale.

Amenajarea influenteaza pozitiv folosintele din aval, in special alimentarile cu apa potabila. De asemenea, AHE Raul Mare - Retezat regularizeaza debitele naturale ale raurilor Ses, Raul Mare si Lapusnicul Mare in acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel