Ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit - Video

Ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit
Ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit

Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, aflat la putere înainte de restabilirea Republicii în 1974, a murit la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen ERT, transmite AFP.

Fostul suveran, văr al regelui Carol al III-lea şi naşul prinţului William, "a decedat (...) în urma unui accident vascular cerebral", a anunţat ERT.

Constantin al II-lea fusese internat la Atena săptămâna trecută cu probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glucksburg, Constantin a fost şi fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

Monarhia a fost abolită în Grecia prin referendum în 1974, punând capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I.

VIDEO



Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964, domnind timp de nouă ani într-una din cele mai tulburi perioade din istoria politică a Greciei contemporane.

Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei 7 ani ai juntei militare.

Conform documentelor diplomatice americane publicate ulterior, Constantin a încercat să impună legea marţială în 1967 pentru a evita întoarcerea lui Giorgios Papandreou sau a fiului său socialist Andreas, ales prim-ministru 15 ani mai târziu.

Constantin al II-lea a a trăit 40 de ani în exil la Londra şi s-a întors în Grecia în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel