Ultimele momente ale lui Ceaușescu în CC, mărturia generalului Cristea

Generalul Adrian Eugen Cristea, adjunctul şefului Direcţiei a V-a a Securităţii, care răspundea de paza familiei prezidențiale, a reconstituit pentru DCNews ultimele ore petrecute de Nicolae Ceaușescu în Comitetul Central.

În 22 decembrie, Nicolae Ceaușescu a fugit cu un elicopter de pe clădirea CC, din Piața Palatului, sub presiunea maselor de manifestanți care îi cereau demisia.

După retragerea Armatei și a trupelor de Securitate care blocau accesul spre clădirea Comitetului Central, bucureștenii au început să se vină în Piața Palatului.

Nu-i mai răspundea nimeni la telefon

Legăturile pe care Ceaușescu le avea cu conducerea partidului și a instituțiilor statului se pierdeau de la o clipă la alta. La un moment dat nu-i mai răspundea nimeni la telefon, își amintește generalul Cristea. În anticameră, rămăseseră câțiva ofițeir din garda personală. Aceștia ascultau la o stație de radio discuțiile între agenții de circulație. Ceaușescu ieșea din biroul său, numit Cabinetul 1, și îi întreba care mai este situația. Unul dintre ofițeri i-a raportat că au plecat muncitorii de la Uzinele 23 August. ” Se îndreaptă spre noi”, i-a spus.

Ceaușescu a rămas perplex

Ceaușescu era deputat în circumscripția respectivă și s-a bucurat. ”Vin muncitorii mei!”, le-a spus ofițerilor. ”Tovarășe secretar general, i-a replicat garda de corp, vin să ne dea jos, nu să ne ajute”. Ceaușescu a rămas perplex. Nu a răspuns nimic, s-a retras în Cabinet. A venit și Tovarășa și după câteva minute au ieșit pe acoperiș, de unde au plecat cu elicopterul. Asta era convingerea lui, că muncitoprii îl iubesc și o să-l ajute, spune gen. Cristea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel