Ultimele momente ale lui Ceaușescu în CC, mărturia generalului Cristea

Generalul Adrian Eugen Cristea, adjunctul şefului Direcţiei a V-a a Securităţii, care răspundea de paza familiei prezidențiale, a reconstituit pentru DCNews ultimele ore petrecute de Nicolae Ceaușescu în Comitetul Central.

În 22 decembrie, Nicolae Ceaușescu a fugit cu un elicopter de pe clădirea CC, din Piața Palatului, sub presiunea maselor de manifestanți care îi cereau demisia.

După retragerea Armatei și a trupelor de Securitate care blocau accesul spre clădirea Comitetului Central, bucureștenii au început să se vină în Piața Palatului.

Nu-i mai răspundea nimeni la telefon

Legăturile pe care Ceaușescu le avea cu conducerea partidului și a instituțiilor statului se pierdeau de la o clipă la alta. La un moment dat nu-i mai răspundea nimeni la telefon, își amintește generalul Cristea. În anticameră, rămăseseră câțiva ofițeir din garda personală. Aceștia ascultau la o stație de radio discuțiile între agenții de circulație. Ceaușescu ieșea din biroul său, numit Cabinetul 1, și îi întreba care mai este situația. Unul dintre ofițeri i-a raportat că au plecat muncitorii de la Uzinele 23 August. ” Se îndreaptă spre noi”, i-a spus.

Ceaușescu a rămas perplex

Ceaușescu era deputat în circumscripția respectivă și s-a bucurat. ”Vin muncitorii mei!”, le-a spus ofițerilor. ”Tovarășe secretar general, i-a replicat garda de corp, vin să ne dea jos, nu să ne ajute”. Ceaușescu a rămas perplex. Nu a răspuns nimic, s-a retras în Cabinet. A venit și Tovarășa și după câteva minute au ieșit pe acoperiș, de unde au plecat cu elicopterul. Asta era convingerea lui, că muncitoprii îl iubesc și o să-l ajute, spune gen. Cristea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel