Ultimele exemplare de asprete sunt în pericol de dispariție. Poluare masivă în Munții Făgăraș / video

Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea
Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea

Aspretele, un pește care mai trăeiște doar în râul Vâlsan, este amenințat de o exploatare forestieră din Munții Făgăraș.

Aspretele, una dintre speciile de pești pe cale de dispariție, riscă să fie extinsă din România. Activiștii de mediu ai organizației Agent Green reclamă că ultimele exemplare de Asprete (Romanichthys valsanicola), o specie critic periclitată sunt în pericol din cauza unei exploatări forestiere în curs ce a poluat apa din Valea Vâlsanului, munții Făgăraș, conform Brașov.net.

Echipa de investigații Agent Green a identificat în ultimele zile o exploatare forestieră care a cauzat poluarea secțiunii râului Vâlsan unde mai trăiau ultimele exemplare din această specie de pește mai veche de 25 de ori decât omul pe Terra. În aceste filmări se vede clar că în aval de exploatarea forestieră apa este limpede chiar dacă zăpada se topește masiv.

Sursa poluării prezentate în sesizarea transmisă autorităților publice centrale este reprezentată de un proces de exploatare, adică tăieri de conservare.

„S-au utilizat utilaje grele în perioadele în care solul era vulnerabil aflându-se într-o stare de umiditate crescută. Agent Green solicita autorităților publice centrale: să efectueze cu celeritate controale de specialitate asupra respectării legislației de mediu și silvice și să ia măsuri în consecință, să oprească imediat și definitiv orice lucrări și amenajări care au impact de orice fel asupra albiei râului, să protejeze strict întreg bazinului hidrografic unde mai există aspretele (Romanichthys valsanicola)”, au declarat reprezentanții Agent Green.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel